Velkommen til Eden Lifestyle
En livsstilsblogg med gode tips og råd der sunt kosthold, fysisk aktivitet og mentalt velvære er noen av "ingrediensene"
Det er viktig at vi mennesker tar godt vare på oss selv både fysisk, psykisk og sosialt slik at vi får en god hverdag og et godt liv
GOD helse ER en livsstil :-)
onsdag 11. mai 2011
lørdag 16. april 2011
Sunnere påskegodt :-)
Nedenfor har jeg satt opp noen forslag til sunnere påskekos :-)
Godteri til påske-egg:
Hjemmelaget marsipan med sukrin (oppskrift lengre ned på siden)
Sukkerfritt godteri (lakris, vingummi, drops)
Laban fruktige seigdamer uten sukker (til mannen? ;-))
Skumfigurer
Kinder-egg eller annet godteri med leker (fyller egget)
Mini Troika (kåret til "sunneste" sjokolade)
Turmat:
Appelsiner!! :-)
Mørk sjokolade - 70% kakao eller mer (kjempegodt sammen med appelsin!!)
Prior kyllingpølser eller Go`og mager til bålgrilling
Lomper eller grove wraps - IKKE pølsebrød (mye stivelse/sukker)
Toro "Rett i koppen" bokser - pluss termos med varmt vann (lettvint og mettende)
Lag en blanding av nøtter og tørket frukt (gir god energi på turen)
NB! Har du anledning anbefaler jeg å lage kyllingwraps som turmat (oppskrift lengre ned på siden)
Lett brus eller sukkerfri saft
Te - f.eks London Eple & kanel, eller Sitron & ingefær
Ettermiddag/kveldskos:
Eggedosis med sukrin til barn (kjempesunt og godt!!)
Eggedosis med sukrin og cognac til voksne (oppskrifter lengre ned på siden)
Yoplait 0% blåbær med friske blåbær som dessert
Gele (alle sorter) med mager vanilje kesam
Stekte kanel-eplebåter med mager vanilje kesam (se oppskrift lengre ned på siden)
Cottage cheese med sukrin, kanel, nøtter og lett syltetøy
Søtpotet-staver som salt snack`s (oppskrift lengre ned på siden)
Prøv også "Fiberrik gulrotkake" som du finner på innlegg datert 8. april 2011, eller om du scroller ned på hovedsiden.
Oppskrifter:
Sunn Marsipan
90 g mandelmel
60 g Sukrin-melis
2 eggehviter
(evt. 1-3 dråper mandelessens)
Topping; 20 g mørk sjokolade (kokesjokolade)
Fremgangsmåte; Bland alle ingredienser og smak til med mandeldråper. Ha i (etterhvert som du knar) ekstra sukrin-melis dersom du ønsker den søtere, og ekstra mandelmel dersom du ønsker hardere konsistens. La deigen hvile i 15 min, del den så i 12 like store deler, trill kuler og dypp i smeltet sjokolade. Avkjøl.
Kyllingwraps (2 porsjoner)
200 g kyllingkjøtt
100 g brokkoli
1 gulrot
1/2 agurk
1 ring ananas
1 ts mild karripasta
2 grove wraps
Bruk ferdigstekt kyllingkjøtt for gryteretter. Skjær gulrot i små biter eller bruk den grove siden av rivjernet.Del brokkoli og ananas i mindre biter. Varm olje og karripasta i en stekepanne og fres kylling, grønnsaker og ananasbiter i noen minutter. Tilsett ananas-saft og smak til med salt og pepper. Fyll wrapsene med kyllingblandingen, rull sammen og pakk de inn i aluminiumsfolie for tur.
Eggedosis med Sukrin (4 porsjoner)
4 egg
4 ss Sukrin (ha i mer om du vil ha den søtere)
Piskes stivt, og serveres i glass. Pynt gjerne med et mynteblad eller bruk fantasien ;-)
Rått egg (som i eggedosis) inneholder alle de viktige vitaminene og en rekke mineraler, sporstoffer og ikke minst proteiner. Og når vi da bruker sukrin fremfor sukker.. Kan det da bli sunnere!!? ;-) I tillegg smaker det supergodt og er veldig mettende :-)
Tips for barn: 1/2 ts kakao/sjokoladedryss over eggedosisen gjør den ekstra god
Tips for voksne: 2 ss cognac i eggedosisen gir en god og rund smak
Enkel og sunn
epledessert
4 epler
2 ss sukrin
1 ts kanel
20 hakkede mandler
Del eplene i båter (behold gjerne skallet) og fordel de i en ildfast form. Strø over sukrin, kanel og hakkede mandler. Stekes i 15-20 min. ved 200 grader, eller til eplene kjennes møre. Serveres med mager kesam.
Søtpotet Snacks
Søtpoteter (så mange du vil)
Raps- eller solsikkeolje
Urtekrydder (bruk det du ønsker - f.eks timian, basilikum, oregano o.l)
Presset hvitløk eller hvitløkspulve setter en ekstra spiss på snacksen
Chili- eller paprika pulver setter også god smak (ekperimenter litt med krydder)
Grovt havsalt
Grovt pepper
Del søtpotene på langs og i passe tykke staver (1x1 cm) og fordel de i en ildfast form. Pensle med rapsolje eller solsikkeolje, strø over havsalt og det du måtte ønske av pepper og div. krydder. Stekes i ca.15 min. ved 200 grader. Avkjøles og spises som snacks med dip av kesam og dipkrydder.
Er du en populær "selskapsløve" som blir invitert både hit og dit i påsken, og ikke vet hva du får servert, så tenk heller mindre mengde når du forsyner deg :-)
Og NB! NB! Nyt og benytt fridagene til enten fot- eller skiturer, kom dere ut i skog og mark eller til fjells! Og er vi heldige med været blir det også en gylden mulighet til påfyll av D-vitamin fra solen! :-)
Ha en STRÅLENDE påske allesammen!
mandag 11. april 2011
Nordisk diett
fredag 8. april 2011
Smakfull, fiber-rik og sunn Gulrotkake :-)
mandag 4. april 2011
Udokumenterte helsepåstander i God Morgen Norge!
Men.. uansett kompetanse og kunnskapsnivå og uansett om man kun har et weekend-kurs eller har en universitetsgrad i ernæring, så MÅ/BØR det gjøres grundig research i forkant av en helsepåstand! Det er litt forundelig at TV2 tillater den slags markedsføring som faktisk gir feilinformasjon til seerne.
- Vær kitisk til "løse" og useriøse helsepåstander
- Sjekk alltid kildene som påstandene baserer seg på
- Sjekk om personen som fremmer påstanden i det hele tatt har gjort research i forkant av sin påstand
lørdag 26. mars 2011
Lavkarbo.....??
- Hjernen trenger og bruker glukose (blodsukker) konstant, og muskulaturen trenger glukose for å kunne yte/arbeide/trene. Et underskudd av karbohydrater (som gir glukose) vil derfor føre til konsentrasjonsvansker og utmattelse ved trening. Vi vil ikke kunne yte maksimalt hverken mentalt eller fysisk.
- Kroppen går i underskudd av viktige næringsstoffer som mineraler og vitaminer (antioksidanter) som følge av for lite frukt/bær/grønnsaker og fiber (det finnes fortsatt ikke god nok dokumentasjon på at kosttilskudd/multivitamintabletter kan erstatte disse næringsstoffene).
- Fravær av uløselig fiber kan bidra til reduksjon av de gode mage/tarm bakteriene som livnærer seg nettopp av den type fiber som vi får fra grove kornprodukter. Vi er helt avhengig av å opprettholde en sunn og god tarmflora, men dersom bakteriene ikke får næring vil de ikke kunne formere seg og gjøre jobben sin, og vi risikerer mage/tarm problemer av diverse slag.
- Kostholdet fordyres, da mye av maten må kjøpes i spesialforretninger p.g.a liten tilgjengelighet i vanlige butikker. Brødene, som gjerne består av div. nøttemel og glutenfrie blandinger må bakes selv, da slike brød ikke er å finne hverken i bakeriene eller i matbutikker.
- Kostholdet begrenses veldig da de aller fleste matvarer inneholder karbohydrater.
- Det sosiale livet begrenses da de fleste restauranter ikke har "lavkarbo" retter på menyen, venner og bekjente som ikke følger den samme dietten vil måtte lage egen mat til "lavkarbo" gjestene osv osv.
- Hvilke signaler mottar barna når de ser mor og far eliminere så mye mat fra kostholdet?
- På et eller annet tidspunkt skal man tilbake til "vanlig" kosthold, og hva skjer med vekten da???
mandag 21. mars 2011
Energibalanse
- Se etter nøkkelhullsmerkede matvarer når du gjør innkjøp (nøkkelhull = sunnere alternativ)
- Se på grovhets-skalaen når du velger kornprodukter (velg grovt!)
- Velg type fett som holder seg mykt/flytende i kjøleskap som oljer og margarin (ikke smør)
- Tenk 5 om dagen av grønnsaker/frukt/bær (f.eks.1 eple, 1 gl.juice, 1 posjon grønnsaker m.m.)
- Tenk 3 om dagen av meieriprodukter (f.eks. 2 glass melk og en yoghurt eller ost på brød)
- Spis fisk minst 4 ganger per uke (som middag eller pålegg)
- 5-6 måltider pr.dag! 4 hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og kvelds) i tillegg til 1-2 mellom måltider (en frukt, yoghurt eller lignende)
- Drikk VANN som tørstedrikk
søndag 6. februar 2011
Rita`s egenkomponerte Salsa-Laks
onsdag 20. oktober 2010
Kari da....
søndag 17. oktober 2010
Har du tenkt over...
fredag 24. september 2010
Visste du at....
Les forskningsresultatet her:
http://www.uea.ac.uk/mac/comm/media/press/2010/sept/homepagenews/broccoliarthritis
Nå har vi altså enda en god grunn til å spise brokkoli, da denne antioksidanten ikke bare hemmer videreutvikling av en allerede fremtreden artrose, men virker også forebyggende og da mtp mennesker som trener mye eller utsetter kroppen for hard belastning ved tungt arbeid o.l.
Så hva med en kjempegod, men veldig enkel brokkoliform i kveld? ;-)
Dette er en av mine egne fredags-favoritter som jeg gjerne vil dele med dere:
Ingredienser:
1 stor frisk brokkoli
5 dl lettmelk
5 egg
salt og pepper (1/2 ts. av hver - eller smak til)
Urter som timian, oregano og basilikum (bruk det du har - ca. 1/2-1 ts.)
1 pk. kokt skinke (evt. annet magert kjøtt)
Ost om ønskelig
Fremgangsmåte:
Skjær stilken i biter og del brokkolien i små buketter. Kok dem ca. 5 minutter i lettsaltet vann.
Sil kokevannet godt av, og legg de i en smurt ildfast form (evt. bruk stekefolie om du vil unngå fett)
Visp sammen melk + egg, og tilsett litt salt, pepper og oregano. Hell blandingen over
brokkolien i formen. Kutt skinkeskivene i biter og legg dem utover på toppen. Strø litt raspet ost over om ønskelig.
Formen settes på midtrillen i ovnen og stekes på 225 ºC i ca. 15 minutter.
Serveres med grove rundstykker :-)
Ha en KOS fredagskveld og helg!
torsdag 13. mai 2010
Ned i vekt FØR sommeren???
- Bytt ut de fete matvarene med magrere alternativer - f.eks karbonadedeig (gjerne av kylling/kalkun) fremfor kjøttdeig, flytende margarin (planteoljer) fremfor hardt margarin (mettet animalsk fett), ekstra lett melk fremfor hel- og lettmelk, mager ost fremfor vellagret osv.
- Spis mye fiber - grovt brød/knekkebrød, fiberrik kornblanding/musli og mye grønnsaker (variert)
- Lær deg kostberegningsprogrammet Mat på Data som du finner på Matportalen.no (nedlastning er gratis) for lettere å kunne finne ut hvor mye kcal og næringsstoffer hvert måltid inneholder osv.
- Spis FØR du går i butikken for å handle mat ;o)
- Øk din fysiske aktivitet - ved å velge trappen fremfor heisen og rulletrappen, gå/sykle hele eller deler av veien til jobb/skole, gå en kveldstur på min. 30 minutter osv.
tirsdag 11. mai 2010
Blogg-kurs!
Jeg synes, som sikkert mange andre, at det er vanskelig å sette seg skikkelig inn i denne bloggingen da det meste av veiledningen fra Google er på engelsk...
Imidlertid fant jeg et meget bra GRATIS blogg-kurs på NORSK, som jeg vil dele med dere :o))
Kopier linken http://www.gratisbloggkurs.no til nettleseren, eller klikk deg inn direkte fra overskriften (markert i grønt over) :o))
Her er det mange GODE tips, som gjør det enkelt å blogge! :o) Lykke til! :o)
...
lørdag 17. april 2010
Visste du at...
torsdag 11. mars 2010
Anonym skrev...
11. mars 2010 10.32
Rita svarer:
Hei Bente og Toril :o)
Rødvin inneholder sterke antioksidanter, som i seg selv bidrar til et styrket immunforsvar. Det viser seg faktisk at chilensk vin har et høyere innhold av disse antioksidantene en annen vin :o) Dette kan skyldes flere faktorer som druesort og vekstklima.
Rødvin har derfor blitt fremstilt som "hjertegodt" fordi det øker mengden av det "sunne" kolesterolet HDL. Men samtidig øker alkoholen i rødvinen mengden av triglyserider i blodet, dette er fettstoffer som lett avleires i blodårene.
Men jeg kan trøste dere med at inntil ett glass rødvin om dagen for kvinner ikke øker sykdomsrisikoen :o) ... Men reduserer den heller ikke dessverre iflg nyere forskning ;o)
Det er mange delte meninger om vin, men igjen så mener jeg det er MENGDEN og IKKE selve vinen eller annet som er skadelig ;o)
Uansett.., det ER viktig å kunne tillate seg litt kos av og til :o) Det å nyte et glass smakfullt rødvin f.eks. i hyggelig selskap gir i hvertfall en mental helsegevinst om ikke fysisk :o))
Ha en flott dag! :o)
fredag 26. februar 2010
Et leserspørsmål:
tirsdag 23. februar 2010
Ta vare på huden i kulden...
Sheabutter
Skal du på en lengre skitur eller være ute i kulden over lengre tid, bør du smøre huden med fett og IKKE vannbaserte hudkremer!
Sheabutter er rent fett som beskytter mot uttørring, frostskader og sprukken hud. Og huden holder seg utrolig smidig og myk :o)
Selv bruker jeg og anbefaler Yemam Sheabutter som inneholder et naturlig E-vitamin. Et økologisk Afrikansk produkt som kan brukes av alle, både barn, voksne og personer med hudallergier eller sensitiv hud :o)
Selv er jeg veldig sensitiv for kremer, men denne tåler jeg :o) En super vinter-hudkrem!! Og kjempefin for små barn som er ute hver dag i lengre perioder :o)
Fåes kjøpt i helsekost eller på nett ;o)
PROBIOTIKA
Våre gode venner Acidophilus og Bifidus
Hva er probiotika?
Hvem trenger probiotika?
Det er også forskning som tyder på at stress, uregelmessige måltider og for lite fiber, fører til en dårligere tarmflora som igjen kan føre til diaré, forstoppelse, luftplager eller magesmerter. Det er studier som viser at barnehagebarn som tar probiotikatilskudd har mindre med mage-tarmproblemer.
Det kan tyde på at probiotika også kan virke forebyggende. Man trenger derfor ikke å ha noen symptomer for at man skal ha nytte av det. For noen med colon irritable og laktoseintoleranse kan også probiotika også ha en positiv effekt.
Hvilke matvarer inneholder probiotika?
Det er forsket mest på den såkalte LGG® (Lactobacillus rhamnosus GG) bakterien som finnes i Biola melk og -yogurt. I Cultura finnes Lactobacillus acidophilus og Bifidobacterium lactis, mens i Actimel drikkeyogurt finnes den en stamme som heter Lactobacillus casei defensis og i Activia yoghurt; Bifidobacterium animalis DN-173 010.
Det viktigste når man skal velge å bruke probiotika, er at man tar litt hver dag. Både Actimel, Activia og noen av Biolaproduktene kommer i praktiske, små porsjonspakninger som er klare til bruk.
søndag 21. februar 2010
Dagens middag :o)
Rita`s selvkomponerte chiligryte - en sunn, mettende og smakfull rett
Dette trenger du:
5-600 g kvernet kjøtt eller karbonadedeig
2 dl black eye bønner (eller andre mellomstore/store bønner)
2 dl adzukibønner (evt. andre små bønner eller linser)
2 mellomstore gule løk
1 rød- og 1 grønn paprika
1 liten boks maiskorn
1/2 pose champignon
1-2 røde chili
2 ts knust hvitløk
3 bokser knuste tomater eller tilsv. mengde hakkede ferske tomater
2 ss tomatpure (kan sløyfes)
Rosmarin (etter smak)
Timian (etter smak)
Salt og pepper (etter smak)
LITT sukker (etter smak/kan sløyfes)
Fremgangsmåte:
- Bønner legges i vann kvelden før. Siles og skylles etter 8-9 timer, og kokes i nytt vann ca. 20 min. Siles og avkjøles. Oppbevares i en bolle med lokk.
- Bruk en stor kjele, og ha i hakkede tomater/knuste tomater på boks sammen med tomatpure som en basis.
- Kvernet kjøtt/karbonadedeig stekes sammen med kuttet champignon- og chili, og tilføres tomatsausen i kjelen.
- Strimle parika og løk, og ha dette direkte i gryten.
- Ha i hvitløk, rosmarin, timian, salt og pepper.
- La gryteretten koke en halvtime for å få frem smaken fra rosmarin, timian, chili, paprika og løken. Smak på ny og tilfør (om nødvendig) ekstra krydder/salt og pepper. Smak til med LITT sukker om retten er for syrlig.
- Ha tilslutt i maiskorn og bønner. La retten surre 10-15 min. under lokk.
Retten serveres med grove rundstykker.
Bon apetit! ;o)
tirsdag 2. februar 2010
Nytt år og nye muligheter ;o)
Nå er det lenge siden det ble skrevet noe her, men det vil bli hyppigere innlegg på sikt ;o)
De siste måneder har gått med til studier, så det er årsaken til at det har vært litt "kjedelig" her på Eden Lifestyle ;o)
Men.. skal man bli en dyktig Ernæringsfysiolog må man tilegne seg mest mulig kunnskap, så er det bare å bite tennene sammen og TRÅ TIL et år til!! ;o))
Jeg har under tiden fått erfare at enkelte synes det kan være vanskelig å vite hva som er mettet fett/transfett (det usunne fettet) og hva som er umettet/enumettet/flerumettet fett (det sunne)
Så derfor har jeg laget 2 enkle huskeregler til dere ;o)
- Mettet fett/usunt fett stivner og blir hardt i kjøleskapet - finnes i margarin, meierismør og animalsk fett
- Umettet fett/sunt fett holder seg mykt/flytende - finnes i flytende margarin, planteoljer og plantesmør
Ble det LITT enklere? :o))
fredag 30. oktober 2009
Halloween.. uuuuuæææÆÆ!! ;o))
Skal du feire Halloween i helgen, og bruke gresskar så IKKE kast innholdet! ;o) Dette kan du benytte til å lage en kjempegod purè som tilbehør til kjøtt m.m. :o)
Ingredienser:
salt og pepper etter smak
50 g smør
4 ss knust kavring
½ ts malt muskat
3 ss matfløte
Fremgangsmåte:
Del kjøttet i små biter. Kok fruktkjøttet i lettsaltet vann ca. 10 min. Mos gresskarkjøttet til fin pure. Smelt halvparten av smøret i en panne og surr kavringen til den er sprø og gyllen.
Kok opp pureen og la den trekke på svak varme slik at noe kraft fordamper og mosen blir passe tykk. Tilsett resten av smøret og kok videre under omrøring. Smak til med salt og pepper. Rør inn knust kavring og fløte like før servering.
Mmmm.... Yammi!!! ;o))
Og HUSK godteri folkens!! For når "spøkelsene" står på dørterskelen og tigger godteri, bør du helst ha noe å tilby, for dersom ikke..... uuuuuæææÆÆÆÆÆ!!! :o/
Visste du at..
Selv om forklaringen på fenomenet er en smule i det blå, har forskerne ingen betenkeligheter med å anbefale et kvarters knegging om dagen ;o))
torsdag 22. oktober 2009
Visste du at...
... de fleste mennesker, inkl. DU, kan skille mellom gode og dårlige viner? :o)
Selv om du ikke vet all verden om vin, vet du antagelig mer enn du tror ;o) Du vet helt sikkert hvilke viner du liker og ikke liker? Det som kanskje kan være vanskelig er å forklare eksakt HVORFOR en vin er god eller dårlig.
Hemmeligheten finnes inne i flasken!! ;o)
- Utseende/fargen på vinen - hold glasset mot lyset for å vurdere.
- Aromaen i nesen/ganen - roter glasset, forsiktig, for å frigjøre duftene, før deretter glasset tett opp til nesen og lukt gjentatte ganger.
- Smaken/ettersmaken - behold vinen i munnen noen sekunder før du svelger, og la den rotere slik at alle smaksansene blir berørt: salt (ytterst på tungespissen), surt (langt bak på sidene av tungen), søtt (midt på tungen) og bittert (lengst bak i ganen). Registrer disse smakene etter du har svelget, for å finne ut om en av smakene dominerer eller om alle er i balanse (en "rund" vin).
En detaljert vurdering av disse faktorene vil gi deg mer enn nok informasjon til å kunne gi en skjønnsmessig vurdering av vinen. Å kunne vurdere vin på denne måten vil også gi deg mer VINGLEDE :o))
Etter litt øvelse vil du kunne vurdere om vinen er for ung, om den er drikkeklar eller om den har passert toppen. Du vil også finne det lettere å velge vin som passer til dine favorittretter :o)
Ved å notere dine inntrykk fra forskjellige viner du smaker, vil du etterhvert ha et verdifult referansegrunnlag for dine fremtidige valg av viner :o) Lykke til! ;o)
GOD HELG! :o)
tirsdag 20. oktober 2009
Visste du at....
... det å motta eller gi et SMIL gjør noe med oss? :o)
Følelsen skyldes blant annet kroppens eget «lykkehormon», endorfiner. På samme måte som morfin, virker endorfiner på såkalte reseptorer i hjernen. Resultatet gir økt velvære og demper følelsen av smerte.
Dersom du smiler til en fremmed forbipasserende på gaten, vil du mest sannsynlig få et smil tilbake :o) Ikke bare har du gledet et annet menneske men du vil selv kjenne glede ved å ha gledet en annen som også har gledet deg :o)) PRØV!! ;o)
søndag 18. oktober 2009
Fårikål hører høsten til, og det beste med en slik middag er at den nesten lager seg selv, slik at man kan benytte en fin søndag til andre gjøremål enn å stå ved grytene ;o)
Selv bruker jeg lam som inneholder mindre fett, og masse pepper :o)
Visste du at pepper også har helsebringende egenskaper? Inntatt som krydder bidrar pepper til å øke både svetteutsondring og urineringen, og hjelper dermed til å dempe feber og fjerne giftstoffer. Videre stimulerer pepper smaksløkene og utskillelsen av fordøyelsesvæsker, noe som bedrer appetitten og styrker fordøyelsessystemet generelt.
1 kg lammekjøtt
1 kg hodekål
1 krydderpose hel pepper
2 ts salt
3 dl vann
Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte, strø salt og pepper mellom lagene (pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder). Hell på vann og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt, ca. 3 timer.
GOD SØNDAG! :o))
torsdag 15. oktober 2009
Visste du at.....
- Kroppen vår er en unik "maskin" som krever en type "bensin" der blandingsforholdet bør utgjøre ca. 55% karbohydrater, ca. 30% fett (hvorav kun 10% mettet fett/animalsk fett) og ca. 15% proteiner?
- At vitaminer er nødvendige for normale fysiologiske og biologiske prosesser i
kroppen, og som kroppen ikke produsere selv men må tilføres gjennom maten?
- Omega-3 fettsyrer fra fisk er viktige for hud, syn, hjerne, muskler og ledd, og at de har en blodtynnende effekt, som er gunstig for mennesker med hjerte-karsykdommer?