... de fleste mennesker, inkl. DU, kan skille mellom gode og dårlige viner? :o)
Selv om du ikke vet all verden om vin, vet du antagelig mer enn du tror ;o) Du vet helt sikkert hvilke viner du liker og ikke liker? Det som kanskje kan være vanskelig er å forklare eksakt HVORFOR en vin er god eller dårlig.
Hemmeligheten finnes inne i flasken!! ;o)
- Utseende/fargen på vinen - hold glasset mot lyset for å vurdere.
- Aromaen i nesen/ganen - roter glasset, forsiktig, for å frigjøre duftene, før deretter glasset tett opp til nesen og lukt gjentatte ganger.
- Smaken/ettersmaken - behold vinen i munnen noen sekunder før du svelger, og la den rotere slik at alle smaksansene blir berørt: salt (ytterst på tungespissen), surt (langt bak på sidene av tungen), søtt (midt på tungen) og bittert (lengst bak i ganen). Registrer disse smakene etter du har svelget, for å finne ut om en av smakene dominerer eller om alle er i balanse (en "rund" vin).
En detaljert vurdering av disse faktorene vil gi deg mer enn nok informasjon til å kunne gi en skjønnsmessig vurdering av vinen. Å kunne vurdere vin på denne måten vil også gi deg mer VINGLEDE :o))
Etter litt øvelse vil du kunne vurdere om vinen er for ung, om den er drikkeklar eller om den har passert toppen. Du vil også finne det lettere å velge vin som passer til dine favorittretter :o)
Ved å notere dine inntrykk fra forskjellige viner du smaker, vil du etterhvert ha et verdifult referansegrunnlag for dine fremtidige valg av viner :o) Lykke til! ;o)
GOD HELG! :o)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar