Velkommen til Eden Lifestyle

En livsstilsblogg med gode tips og råd der sunt kosthold, fysisk aktivitet og mentalt velvære er noen av "ingrediensene"

Det er viktig at vi mennesker tar godt vare på oss selv både fysisk, psykisk og sosialt slik at vi får en god hverdag og et godt liv

GOD helse ER en livsstil :-)

tirsdag 23. februar 2010

PROBIOTIKA



Våre gode venner Acidophilus og Bifidus 


Hva er probiotika?

 

Probiotika er en spesiell type levende tarmbakterier, vanligvis melkesyrebakterier, som er en naturlig del av tarmene våre. Ved å tilføre ekstra av disse bakteriene via tilskudd eller mat som har disse tilsatt kan man styrke tarmens helse og immunforsvar. Mat som er tilsatt probiotika er såkalt functional foods.



Hvem trenger probiotika?


Tarmens bakterieflora er ømfintelig og kan forandre seg raskt for eksempel etter en antibiotikakur, etter omgangssyke, matforgiftning eller ved ”sydenmage” etter å ha vært utsatt for fremmede bakterier.

Det er også forskning som tyder på at stress, uregelmessige måltider og for lite fiber, fører til en dårligere tarmflora som igjen kan føre til diaré, forstoppelse, luftplager eller magesmerter. Det er studier som viser at barnehagebarn som tar probiotikatilskudd har mindre med mage-tarmproblemer.

Det kan tyde på at probiotika også kan virke forebyggende. Man trenger derfor ikke å ha noen symptomer for at man skal ha nytte av det. For noen med colon irritable og laktoseintoleranse kan også probiotika også ha en positiv effekt.



Hvilke matvarer inneholder probiotika?


I Norge er det fremdeles et begrenset utvalg av produkter med probiotika. Det er forskjellige stammer med bakterier som har litt forskjellig virkning på tarmen.

Det er forsket mest på den såkalte LGG® (Lactobacillus rhamnosus GG) bakterien som finnes i Biola melk og -yogurt. I Cultura finnes Lactobacillus acidophilus og Bifidobacterium lactis, mens i Actimel drikkeyogurt finnes den en stamme som heter Lactobacillus casei defensis og i Activia yoghurt; Bifidobacterium animalis DN-173 010.

Det viktigste når man skal velge å bruke probiotika, er at man tar litt hver dag. Både Actimel, Activia og noen av Biolaproduktene kommer i praktiske, små porsjonspakninger som er klare til bruk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar