Den tradisjonelle norske påskekosen er forbundet med påske-egg fylt med smågodt, marsipan, kvikklunsj og div. kaker m.m., så ja... det kan være en utfordring å velge sunt. MEN..., det er fullt mulig å velge mindre usunt, så ved å tenke mindre sukker, mindre fett og med noen små endringer vil du kunne unngå å eliminere godisen/maten du forbinder med påsken :-)
Nedenfor har jeg satt opp noen forslag til sunnere påskekos :-)
Godteri til påske-egg:
Hjemmelaget marsipan med sukrin (oppskrift lengre ned på siden)
Sukkerfritt godteri (lakris, vingummi, drops)
Laban fruktige seigdamer uten sukker (til mannen? ;-))
Skumfigurer
Kinder-egg eller annet godteri med leker (fyller egget)
Mini Troika (kåret til "sunneste" sjokolade)
Turmat:
Appelsiner!! :-)
Mørk sjokolade - 70% kakao eller mer (kjempegodt sammen med appelsin!!)
Prior kyllingpølser eller Go`og mager til bålgrilling
Lomper eller grove wraps - IKKE pølsebrød (mye stivelse/sukker)
Toro "Rett i koppen" bokser - pluss termos med varmt vann (lettvint og mettende)
Lag en blanding av nøtter og tørket frukt (gir god energi på turen)
NB! Har du anledning anbefaler jeg å lage kyllingwraps som turmat (oppskrift lengre ned på siden)
Lett brus eller sukkerfri saft
Te - f.eks London Eple & kanel, eller Sitron & ingefær
Ettermiddag/kveldskos:
Eggedosis med sukrin til barn (kjempesunt og godt!!)
Eggedosis med sukrin og cognac til voksne (oppskrifter lengre ned på siden)
Yoplait 0% blåbær med friske blåbær som dessert
Gele (alle sorter) med mager vanilje kesam
Stekte kanel-eplebåter med mager vanilje kesam (se oppskrift lengre ned på siden)
Cottage cheese med sukrin, kanel, nøtter og lett syltetøy
Søtpotet-staver som salt snack`s (oppskrift lengre ned på siden)
Prøv også "Fiberrik gulrotkake" som du finner på innlegg datert 8. april 2011, eller om du scroller ned på hovedsiden.
Oppskrifter:
Sunn Marsipan
90 g mandelmel
60 g Sukrin-melis
2 eggehviter
(evt. 1-3 dråper mandelessens)
Topping; 20 g mørk sjokolade (kokesjokolade)
Fremgangsmåte; Bland alle ingredienser og smak til med mandeldråper. Ha i (etterhvert som du knar) ekstra sukrin-melis dersom du ønsker den søtere, og ekstra mandelmel dersom du ønsker hardere konsistens. La deigen hvile i 15 min, del den så i 12 like store deler, trill kuler og dypp i smeltet sjokolade. Avkjøl.
Kyllingwraps (2 porsjoner)
200 g kyllingkjøtt
100 g brokkoli
1 gulrot
1/2 agurk
1 ring ananas
1 ts mild karripasta
2 grove wraps
Bruk ferdigstekt kyllingkjøtt for gryteretter. Skjær gulrot i små biter eller bruk den grove siden av rivjernet.Del brokkoli og ananas i mindre biter. Varm olje og karripasta i en stekepanne og fres kylling, grønnsaker og ananasbiter i noen minutter. Tilsett ananas-saft og smak til med salt og pepper. Fyll wrapsene med kyllingblandingen, rull sammen og pakk de inn i aluminiumsfolie for tur.
Eggedosis med Sukrin (4 porsjoner)
4 egg
4 ss Sukrin (ha i mer om du vil ha den søtere)
Piskes stivt, og serveres i glass. Pynt gjerne med et mynteblad eller bruk fantasien ;-)
Rått egg (som i eggedosis) inneholder alle de viktige vitaminene og en rekke mineraler, sporstoffer og ikke minst proteiner. Og når vi da bruker sukrin fremfor sukker.. Kan det da bli sunnere!!? ;-) I tillegg smaker det supergodt og er veldig mettende :-)
Tips for barn: 1/2 ts kakao/sjokoladedryss over eggedosisen gjør den ekstra god
Tips for voksne: 2 ss cognac i eggedosisen gir en god og rund smak
Enkel og sunn
epledessert
4 epler
2 ss sukrin
1 ts kanel
20 hakkede mandler
Del eplene i båter (behold gjerne skallet) og fordel de i en ildfast form. Strø over sukrin, kanel og hakkede mandler. Stekes i 15-20 min. ved 200 grader, eller til eplene kjennes møre. Serveres med mager kesam.
Søtpotet Snacks
Søtpoteter (så mange du vil)
Raps- eller solsikkeolje
Urtekrydder (bruk det du ønsker - f.eks timian, basilikum, oregano o.l)
Presset hvitløk eller hvitløkspulve setter en ekstra spiss på snacksen
Chili- eller paprika pulver setter også god smak (ekperimenter litt med krydder)
Grovt havsalt
Grovt pepper
Del søtpotene på langs og i passe tykke staver (1x1 cm) og fordel de i en ildfast form. Pensle med rapsolje eller solsikkeolje, strø over havsalt og det du måtte ønske av pepper og div. krydder. Stekes i ca.15 min. ved 200 grader. Avkjøles og spises som snacks med dip av kesam og dipkrydder.
Er du en populær "selskapsløve" som blir invitert både hit og dit i påsken, og ikke vet hva du får servert, så tenk heller mindre mengde når du forsyner deg :-)
Og NB! NB! Nyt og benytt fridagene til enten fot- eller skiturer, kom dere ut i skog og mark eller til fjells! Og er vi heldige med været blir det også en gylden mulighet til påfyll av D-vitamin fra solen! :-)
Ha en STRÅLENDE påske allesammen!
Nedenfor har jeg satt opp noen forslag til sunnere påskekos :-)

Hjemmelaget marsipan med sukrin (oppskrift lengre ned på siden)
Sukkerfritt godteri (lakris, vingummi, drops)
Laban fruktige seigdamer uten sukker (til mannen? ;-))
Skumfigurer
Kinder-egg eller annet godteri med leker (fyller egget)
Mini Troika (kåret til "sunneste" sjokolade)
Turmat:
Appelsiner!! :-)
Mørk sjokolade - 70% kakao eller mer (kjempegodt sammen med appelsin!!)
Prior kyllingpølser eller Go`og mager til bålgrilling
Lomper eller grove wraps - IKKE pølsebrød (mye stivelse/sukker)
Toro "Rett i koppen" bokser - pluss termos med varmt vann (lettvint og mettende)
Lag en blanding av nøtter og tørket frukt (gir god energi på turen)
NB! Har du anledning anbefaler jeg å lage kyllingwraps som turmat (oppskrift lengre ned på siden)
Kakao med sukrin og ekstra lett melk
Lett brus eller sukkerfri saft
Te - f.eks London Eple & kanel, eller Sitron & ingefær
Ettermiddag/kveldskos:
Eggedosis med sukrin til barn (kjempesunt og godt!!)
Eggedosis med sukrin og cognac til voksne (oppskrifter lengre ned på siden)
Yoplait 0% blåbær med friske blåbær som dessert
Gele (alle sorter) med mager vanilje kesam
Stekte kanel-eplebåter med mager vanilje kesam (se oppskrift lengre ned på siden)
Cottage cheese med sukrin, kanel, nøtter og lett syltetøy
Søtpotet-staver som salt snack`s (oppskrift lengre ned på siden)
Prøv også "Fiberrik gulrotkake" som du finner på innlegg datert 8. april 2011, eller om du scroller ned på hovedsiden.
Oppskrifter:
Sunn Marsipan
90 g mandelmel
60 g Sukrin-melis
2 eggehviter
(evt. 1-3 dråper mandelessens)
Topping; 20 g mørk sjokolade (kokesjokolade)
Fremgangsmåte; Bland alle ingredienser og smak til med mandeldråper. Ha i (etterhvert som du knar) ekstra sukrin-melis dersom du ønsker den søtere, og ekstra mandelmel dersom du ønsker hardere konsistens. La deigen hvile i 15 min, del den så i 12 like store deler, trill kuler og dypp i smeltet sjokolade. Avkjøl.
Kyllingwraps (2 porsjoner)
200 g kyllingkjøtt
100 g brokkoli
1 gulrot
1/2 agurk
1 ring ananas
1 ts mild karripasta
2 grove wraps
Bruk ferdigstekt kyllingkjøtt for gryteretter. Skjær gulrot i små biter eller bruk den grove siden av rivjernet.Del brokkoli og ananas i mindre biter. Varm olje og karripasta i en stekepanne og fres kylling, grønnsaker og ananasbiter i noen minutter. Tilsett ananas-saft og smak til med salt og pepper. Fyll wrapsene med kyllingblandingen, rull sammen og pakk de inn i aluminiumsfolie for tur.
Eggedosis med Sukrin (4 porsjoner)
4 egg
4 ss Sukrin (ha i mer om du vil ha den søtere)
Piskes stivt, og serveres i glass. Pynt gjerne med et mynteblad eller bruk fantasien ;-)
Rått egg (som i eggedosis) inneholder alle de viktige vitaminene og en rekke mineraler, sporstoffer og ikke minst proteiner. Og når vi da bruker sukrin fremfor sukker.. Kan det da bli sunnere!!? ;-) I tillegg smaker det supergodt og er veldig mettende :-)
Tips for barn: 1/2 ts kakao/sjokoladedryss over eggedosisen gjør den ekstra god
Tips for voksne: 2 ss cognac i eggedosisen gir en god og rund smak
Enkel og sunn
epledessert
4 epler
2 ss sukrin
1 ts kanel
20 hakkede mandler
Del eplene i båter (behold gjerne skallet) og fordel de i en ildfast form. Strø over sukrin, kanel og hakkede mandler. Stekes i 15-20 min. ved 200 grader, eller til eplene kjennes møre. Serveres med mager kesam.
Søtpotet Snacks
Søtpoteter (så mange du vil)
Raps- eller solsikkeolje
Urtekrydder (bruk det du ønsker - f.eks timian, basilikum, oregano o.l)
Presset hvitløk eller hvitløkspulve setter en ekstra spiss på snacksen
Chili- eller paprika pulver setter også god smak (ekperimenter litt med krydder)
Grovt havsalt
Grovt pepper
Del søtpotene på langs og i passe tykke staver (1x1 cm) og fordel de i en ildfast form. Pensle med rapsolje eller solsikkeolje, strø over havsalt og det du måtte ønske av pepper og div. krydder. Stekes i ca.15 min. ved 200 grader. Avkjøles og spises som snacks med dip av kesam og dipkrydder.
Er du en populær "selskapsløve" som blir invitert både hit og dit i påsken, og ikke vet hva du får servert, så tenk heller mindre mengde når du forsyner deg :-)
Og NB! NB! Nyt og benytt fridagene til enten fot- eller skiturer, kom dere ut i skog og mark eller til fjells! Og er vi heldige med været blir det også en gylden mulighet til påfyll av D-vitamin fra solen! :-)
Ha en STRÅLENDE påske allesammen!
Herlig Rita - dette er printet ut og tas med hjem!
SvarSlettHilsen Heidi W
Så fint Heidi :-) Ønsker deg en riktig GOD påske! :-))
SvarSlett