Velkommen til Eden Lifestyle

En livsstilsblogg med gode tips og råd der sunt kosthold, fysisk aktivitet og mentalt velvære er noen av "ingrediensene"

Det er viktig at vi mennesker tar godt vare på oss selv både fysisk, psykisk og sosialt slik at vi får en god hverdag og et godt liv

GOD helse ER en livsstil :-)

onsdag 27. mars 2013

Langfredagserter


Ertesuppe på langfredag er en gammel tradisjon her i Indre Østfold. Fleskeknoka som hadde ligget i saltlake helt siden jul ble tatt opp til påske, og ble skyllet godt før den skulle kokes. Ertene ble lagt i bløt dagen før, og på selve langfredag putret suppen i kjelen mens man leste en god bok eller lignende, fordi på langfredag skulle ingen gjøre noe som helst. Det skulle være stille den dagen. Derfor skulle maten være enkel.

Og tradisjon tro så serverer jeg denne deilige suppen både til familie og gjester hvert år på langfredag. Min oppskrift er en mager og sunnere variant, men vel så smakfull om jeg skal si det selv :-)

Med denne oppskriften vil jeg ønske alle mine lesere en STRÅLENDE påske! :-)

Langfredagserter

 

(4-6 porsjoner)


6 dl gule erter
1 svineknoke
2 gule løk
3-4 gulrøtter
1 sellerirot
2-2,5 l vann
2-3 ts timian 


Legg ertene i vann dagen før og la de ligge over natten. Er kjøttet veldig salt, bør det også legges i vann dagen før (evt. 2 dager før).
 
Kok knoken med fettranden til kjøttet er mørt, og fettranden slipper lett. Ta opp knoken og fjern alt fettet, skjær eller riv kjøttet i passe store biter og legg det til side. Kraften settes til avkjøling og deretter i kjøleskap en time eller to slik at fettet skiller seg fra kraften. På denne måten er det enkelt å fjerne fett-lokket som danner seg på toppen. 

Nå har du en mager kraft, og da er det klart for å lage suppen. Skyll ertene godt, ha de i kraften og la de koke en times tid. Deretter tilføres strimlet løk, gulrøtter og sellerirot i biter samt timian (enten fersk eller tørket) og la det koke ytterligere en halv time. Suppen skal være tykk! Til slutt tilføres kjøttet og varmes litt sammen med suppen.

Server med flatbrød.

Vel bekomme og GOD påske! :-)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar