Velkommen til Eden Lifestyle

En livsstilsblogg med gode tips og råd der sunt kosthold, fysisk aktivitet og mentalt velvære er noen av "ingrediensene"

Det er viktig at vi mennesker tar godt vare på oss selv både fysisk, psykisk og sosialt slik at vi får en god hverdag og et godt liv

GOD helse ER en livsstil :-)

mandag 4. april 2011

Udokumenterte helsepåstander i God Morgen Norge!

Siv Hauge som gjestet God Morgen Norge 4. og 5. april, kaller seg ernæringsterapaut og har sin kompetanse gjennom Naturopat og ernæringsterapi ved Norsk Akademi for Naturmedisin (NAN) - en skole innen Alternativ Medisin som tilbyr et 2,5 årig studie som kombinerer ernæring og naturopati der ernæringsdelen utgjør litt i overkant av 1 år kontra utdannelsen til en klinisk ernæringsfysiolog som utgjør 5 år. Skolen (NAN) er ikke godkjent som en høgskole, og gir heller ingen bachelor-grad innen ernæring. 

Hun er altså ikke ernæringsfysiolog/biolog, men har nok noe kunnskap om ernæring likevel. Dog er det tydelige tegn på manglende kunnskap her... Bl.a. manglende kunnskap om/kjennskap til noen av rapportene/studiene som ligger til grunn for de nye kostrådene, noe som kommer tydelig frem når hun ytrer sine helsepåstander som IKKE understøttes av vitenskapen, tvert i mot.

Men.. uansett kompetanse og kunnskapsnivå og uansett om man kun har et weekend-kurs eller har en universitetsgrad i ernæring, så MÅ/BØR det gjøres grundig research i forkant av en helsepåstand! Det er litt forundelig at TV2 tillater den slags markedsføring som faktisk gir feilinformasjon til seerne.


Litt om påstandene (ordrett gjengivelse)

Påstand 1: Karbohydrater er IKKE godt for kroppen vår

Påstand 2: Mettet fett ER gunstig for helsen vår

Påstand 3: Mettet fett øker IKKE risiko for hjerte/kar sykdommer

Påstand 4: Vår rase hadde ikke overlevd UTEN kjøtt og mettet fett

Påstand 5: All margarin er "FY FY"! (NB! margarin inneholder de sunne og essensielle planteoljene/omegafettsyrene)

Påstand 6: Insulinutskillelse fører til lagring av fett i kroppen (NB! Dette er den ENESTE av ovennevnte påstander som støttes av vitenskapen, men her ble det heller ikke henvist til kilder)


HVA baseres disse påstandene på?
HVOR kan vi finne beviser for disse påstandene?

Dersom en helsepåstand blir lagt frem i media, bør studiene/rapportene som ligger til grunn for helsepåstanden også kunne dokumenteres.

Eller som i dette tilfellet, bevis for manglende dokumentasjon. For det finnes faktisk en rekke gode og godkjente studier som viser noe helt annet enn det som ble hevdet av Siv Hauge i God Morgen Norge. Bl.a VET vi at det foreligger en rekke solide studier som viser til signifikant sammenheng mellom mettet fett og hjerte/kar sykdom. Dette begynner faktisk å bli gammelt nytt folkens, og da er det forundelig at vi fortsatt hører påstander om det motsatte....??

HUSK; 
  • Vær kitisk til "løse" og useriøse helsepåstander 
  • Sjekk alltid kildene som påstandene baserer seg på
  • Sjekk om personen som fremmer påstanden i det hele tatt har gjort research i forkant av sin  påstand
  •  
    NB! Dette er IKKE et "angrep" på personen Siv Hauge som sikkert er en flink terapaut innen SITT område, men skal man komme med en helsepåstand, må man også kunne svare på ett eller flere HVORFOR og dernest kunne henvise til BEVIS som en vitenskapelig rapport eller studie som viser signifikant resultat.

    Til slutt; "Det enkle er det beste!" Så spis variert og sunn kost folkens og tenk heller mengde fremfor å eliminere matvarer som ER gunstige for vår helse og for våre kroppsfunksjoner :-)





    1 kommentar:

    1. Jeg tilhører gruppen "vanlige folk" som er forvirret over alle kostholdsråd som florerer i alle typer medier. Jeg har bestemt meg for KUN å stole på de som har utdanning innen ERNÆRING. De som har en 6 års utdanning innen ernæring og er ernæringsfysiologer, advarer på det sterkeste mot f. eks. "tidens trend" lavkarbodietter rett og slett fordi det er helsefarlig! OG DE VET HVA DE SNAKKER OM! Husk: Leger og andre såkalte "fagfolk" har ikke nok kunnskap om det som har med diett og kosthold å gjøre og bruker selv ernæringsfysiologer som rådgivere for sine pasienter. Jeg har selv spist BEVISST - god, helsriktig - og gjerne nøkkelhullsmerket - mat og jeg er friskere og bedre enn jeg kan huske å ha vært noen gang og har gått ned 20 kilo på 6 måneder. Så lytt til Ernæringsfysiologene, folkens - og ingen andre!

      SvarSlett