Velkommen til Eden Lifestyle

En livsstilsblogg med gode tips og råd der sunt kosthold, fysisk aktivitet og mentalt velvære er noen av "ingrediensene"

Det er viktig at vi mennesker tar godt vare på oss selv både fysisk, psykisk og sosialt slik at vi får en god hverdag og et godt liv

GOD helse ER en livsstil :-)

søndag 17. oktober 2010

Har du tenkt over...

... hvorfor vi har tykktarm? Og hvorfor den "huser" en bakterieflora?

Tykktarmen er et aktivt metabolsk organ som spiller en avgjørende rolle i nedbrytningen av komplekse karbohydrater. Denne funksjonen er livsviktig for planteetende dyr og har stor klinisk betydning for mennesker.

Tykktarmens bakterieflora er også av stor betydning for oss. Floraen påvirkes av hva vi spiser, og vi påvirkes av hva floraen spiser. En rekke lidelser/sykdommer kan tenkes å bero på forstyrrelser i tykktarmens metabolisme, og den symbiotiske næringsutvekslingen som foregår i tykktarmen MÅ pleies. Mye taler for at vi bør bli flinkere til å utnytte vårt fermenteringsorgan, slik planteetere gjør. Vi har nemlig tykktarm for at vi også skal kunne spise "gress"! ;-)

Så... hvordan har det seg at enkelte mennesker er overbevist om at vi ikke er konstruert for å spise karbohydrater? Jeg mener selvsagt de som har valgt å livnære seg på fettdietten, proteindietten eller ketosedietten (ketolysedietten som den også kalles). Deres hovedargument er ofte henvisning til steinalderfolket som bare spiste kjøtt...???

Punkt 1.: Steinalder perioden, slik vi kjenner den, varte i 6000 år (fra eldre steinalder som varte fra 10.000- 4.500 år f.kr. til yngre steinalder som varte fra 4.500-1.800 år f.kr.) Jeg vil tro at de som henviser til kjøttetende steinalderfolk har misforstått litt, og/eller ikke gjort god nok research i hvordan steinalderfolket faktisk levde mesteparten av perioden. Faktisk så antar man at steinalderperioden går så langt tilbake som 2,6 mill. år.

Punkt 2.: Steinalderfolket livnærte seg av mat de fant på bakken, i trærne, i fjæra osv., som røtter, frukt, urter, div. viltvoksende grønnsaker og sjø-grønt i tillegg til små skalldyr o.l. Mennesket hadde enda ikke oppdaget hvordan de kunne skape ild, hvordan å lage våpen m.m. Så hvordan skulle de da kunne klare å ta livet av et dyr? Dersom de, mot formodning klarte det, hvordan skulle de da kunne slakte det og ikke minst tilberede det uten ild? Det var først i overgangen av steinalderperioden til jernalderen de oppdaget ild og begynte å lage våpen.

Altså.. Steinalderfolket spiste karbohydrater!! Punktum! ;-)) Det er det jeg vil frem til! ;-) De var også utstyrt/skapt med tykktarm, akkurat som oss og de fleste andre plante-etende dyr. Vi er skapt med tykktarm for å kunne fordøye fiber/komplekse karbohydrater ved hjelp av våre små venner og livsledsagere, probiotika-bakteriene (tarmfloraen - mage/tarm bakteriene).

Og.. har dere tenkt på hva som vil skje med våre små, men vitkige livsledsagere dersom vi slutter å spise fiber/karbohydrater? Deres samfunn vil gå en sikker død i møte, og vi vil miste vår bakterieflora som er SÅ VIKTIG for vårt fermenteringsorgan, nemlig tykktarmen!! Deretter starter ringvirkningene....

Nei folkens.... ta til fornuft og la kroppen få de næringsstoffene den trenger! Sunne karbohydrater er IKKE farlig - tvert i mot! :-)) 

GOD helg! :-)



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar