Hva betyr det å være i energibalanse?
For å opprettholde en energibalanse må vi sørge for å innta like mye energi (kcal) som vi forbruker i løpet av en dag.
ENERGI INN = ENERGI UT
De næringsstoffene som gir energi er; karbohydrater, fett og protein. Disse energigivende næringsstoffene bør igjen ha en sammensetning tilnærmet 55% karbohydrater, 30% fett og 15% protein.
Dette betyr at vi bør spise mest av karbohydrater (hovedsakelig frukt, bær, grønnsaker og kornprodukter) litt mindre fett (hovedsakelig det sunne fettet som vi får fra fisk og planteoljer inkl. nøtter) og enda litt mindre protein (kjøtt og meieriprodukter). NB! Fisk er en god kilde til både sunt fett (omega3) og protein med høy kvalitet, så spis gjerne en fiskeposjon HVER dag!
Ved å ha et riktig sammensatt kosthold (som nevnt over), velge variert, sunn og fargerik mat vil vi i tillegg få tilført de andre viktige næringsstoffene som vitaminer og mineraler.
Vanskelig?
Det trenger det ikke å være :-) Her er noen enkle regler:
- Se etter nøkkelhullsmerkede matvarer når du gjør innkjøp (nøkkelhull = sunnere alternativ)
- Se på grovhets-skalaen når du velger kornprodukter (velg grovt!)
- Velg type fett som holder seg mykt/flytende i kjøleskap som oljer og margarin (ikke smør)
- Tenk 5 om dagen av grønnsaker/frukt/bær (f.eks.1 eple, 1 gl.juice, 1 posjon grønnsaker m.m.)
- Tenk 3 om dagen av meieriprodukter (f.eks. 2 glass melk og en yoghurt eller ost på brød)
- Spis fisk minst 4 ganger per uke (som middag eller pålegg)
- 5-6 måltider pr.dag! 4 hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og kvelds) i tillegg til 1-2 mellom måltider (en frukt, yoghurt eller lignende)
- Drikk VANN som tørstedrikk
Vel.., da skulle alt ligge til rette for at du kommer i energibalanse :-) Synes du fortsatt det er vanskelig, så ta kontakt med en ernæringsfysiolog for gode råd og veiledning.
Ha en strålende vårdag! :-)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar