Velkommen til Eden Lifestyle

En livsstilsblogg med gode tips og råd der sunt kosthold, fysisk aktivitet og mentalt velvære er noen av "ingrediensene"

Det er viktig at vi mennesker tar godt vare på oss selv både fysisk, psykisk og sosialt slik at vi får en god hverdag og et godt liv

GOD helse ER en livsstil :-)

fredag 24. juni 2011

Sorg

Hva er sorg, og hvilken tilstand setter den oss i?  

Sorg er en fellesbetegnelse for en reaksjon/en følelse som følge av triste, vonde og tragiske opplevelser der det i hovedsak handler om tap .. Enten man "mister" i form av dødsfall, skilsmisse, oppsigelse av jobb, uvennskap som fører til brudd eller mister sitt hjem av forskjellige årsaker osv., så vil tapet føre til sorg.. dog i forskjellig grad og styrke.

Det finnes like mange forskjellige sorg-reaksjoner som det finnes antall mennesker i verden. Vi vil alle reagere forskjellig og oppleve forskjellige tilstander, selv om vi blir utsatt for samme type tap. Og hver eneste reaksjon er en naturlig reaksjon.. for den det gjelder.

Derfor er det så viktig at vi mennesker tenker overbærenhet med hverandre i slike faser av livet. Ettersom en sorg-tilstand vil gi oss så forskjellige opplevelser og reaksjoner, vil den også påvirke vår adferd i forskjellige retninger, og nettopp da bør vi vise forståelse og empati for en handling vi ellers ikke ville ha tolerert eller som vi finner forundelig, sårende eller støtende.

De fleste av oss har opplevd/kommer til å oppleve følelsen av sorg av en eller annen årsak i løpet av livet, og vi vil med sikkerhet bidra til å skape sorg den dagen vi selv forlater denne verden..., for det eneste vi vet med sikkerhet er at så fremt vi har kommet til denne verden skal vi også en gang forlate den.

Så la oss reflektere litt over hvordan vi selv ønsker å "bli møtt" i en sorgfase, hva vil det bety for oss å møte forståelse og empati i forhold til våre opplevelser, reaksjoner og adferd?  Det ligger mye i ordtaket "vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg", men klarer vi alltid å leve opp til det?  Vi ønsker å klare det ja, men er det alltid like lett?

Kommunikasjon mine venner.., kommunikasjon :-) For å kunne forstå, må vi få vite og ofte bli forklart hvordan den andre opplever sin situasjon. Vi må også selv forsøke å forklare/beskrive våre egne opplevelser av en situasjon før vi kan forvente forståelse fra andre.

Dette er et tema som vi alle blir konfrontert med før eller siden, men er det et tema vi prater om i det daglige? Selv om sorg er en naturlig "ingrediens" i livet, er vi nok litt redde for å ta frem dette temaet og snakke om det eller reflektere over det.  Men dersom vi av og til tillater oss selv å "filosofere" litt over temaet sorg, og kanskje tar det frem som et tema når vi er sammen med gode venner, så vil vi antagelig oppleve en utvikling av nye tanker og en økt toleranse ift å akseptere og finne forståelse for at alle mennesker reagerer forskjellig og viser forskjellig typer adferd i sin sorgprosess....?

Og... kanskje vil de tankene/refleksjonene du har akkurat nå føre deg til et menneske i din nærhet som akkurat nå trenger nettopp DIN forståelse og støtte? Det skal så utrolig lite til for å vise at man bryr seg..  Et kort besøk, en telefon, noen trøstende ord, en berøring/en klem, tilstedeværelse for å lytte osv. 


Mennesker i sorg har også liten matlyst og "glemmer" ofte å lage seg mat, så ta med noe smakfult fristende og sunt dersom du tar turen innom en person som trenger litt ekstra omsorg i helgen :-)  Sorg tapper oss for energi, og da er det ekstra viktig med påfyll av energi som vi igjen får fra sunn og næringsrik føde.  

Ha en nydelig helg alle lesere, og husk å ta godt vare på dere selv og ikke minst hverandre :-)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar