Velkommen til Eden Lifestyle

En livsstilsblogg med gode tips og råd der sunt kosthold, fysisk aktivitet og mentalt velvære er noen av "ingrediensene"

Det er viktig at vi mennesker tar godt vare på oss selv både fysisk, psykisk og sosialt slik at vi får en god hverdag og et godt liv

GOD helse ER en livsstil :-)

onsdag 15. juni 2011

Fra lavkarbo til høykarbo

Lavkarbo diettene fremmer (som vi vet) lavt/minimalt inntak av karbohydrater og høyt inntak av mettet fett (det usunne fettet vi får fra animalske produkter).


Det er gammelt nytt at høyt inntak av mettet fett har en klar sammenheng med utvikling av hjerte/kar sykdommer. Og et for lavt inntak av karbohydrater (frukt og grønnsaker) vil redusere yteevne (muskulært) og konsentrasjon/fokus i tillegg til å øke risikoen for underskudd av viktige vitaminer/antioksidanter og mineraler som igjen vil redusere/nedsette immunforsvaret vårt. Mangel på uløselig fiber (som er "støvsugeren" i tarmsystemet vårt) fra grove kornprodukter kan redusere bakteriefloraen, slik at vi blir mer mottagelig for angrep av skadelige bakterier og utvikling av diverse mage/tarmplager osv. Risiko for utvikling av tarmkreft har også blitt nevnt i forbindelse med for lavt fiber-inntak, men her trengs mer forskning før vi kan bekrefte sammenhengen.LAVKARBO NÅ  =  HØYKARBO PÅ SIKT?  
  


En "høykarbo" diett som DASH dietten fremmer (i motsetning til lavkarbo) store mengder (sunne) karbohydrater (frukt, grønnsaker og grove kornprodukter) som har motsatt effekt av mettet fett ved å redusere risikoen for utvikling av hjerte/kar sykdommer, høyt blodtrykk, høyt kolesterol o.l. 


DASH står for Dietary Approaches to Stop Hypertension. I korte trekk går denne dietten ut på (i motsetning til lavkarbo) å redusere inntaket av fett (maks 27%) og da i hovedsak velge umettet fett (det sunne fettet vi får fra fisk og planter), redusere inntaket av salt samt å øke inntaket av mineraler/vitaminer i form av grønnsaker og frukt der det anbefales så mye som 8-10 (frukt/grønt enheter) om dagen (helsedirektoratet anbefaler minimum 5 om dagen). Det anbefales også et høyere inntak av grove kornprodukter ved DASH dietten.


Vel.., kanskje dette blir fremtidens diett som følge av nåtidens lavkarbo-dietter og deres senkomplikasjoner og helse-konsekvenser på sikt?


I en stor amerikansk studie bekreftes oppsiktsvekkende og interessante tall/resultater av DASH dietten. Les abstract her:
http://circoutcomes.ahajournals.org/content/early/2010/08/31/CIRCOUTCOMES.109.930685.short

4 kommentarer:

 1. Godt skrevet Rita ! og utrolig bra at vi er flere som ønsker dette på dagsorden. Jeg skal lese hele studien, dette er kjempe interessant. Helt enig at det det må fokuseres om senkomplikasjoner ved høyt inntak av mettet fett. Det er det vi helt sikkert vet ! Keep up the good work :)

  SvarSlett
 2. Senkomplikasjoner? *ler* Du er klar over at steinaldermennesket levde på lavkarbo, og at det er på dette kostholdet vi faktisk har utviklet oss til å bli det vi er i dag, eller? :)

  SvarSlett
 3. Takk for innspill Anonym :-) Stenalderen strakk seg over titusener av år, og det er kun i siste periode med ovegang til jernalderen at vi klarte å utvikle ild, og dermed kunne lage våpen, jakte og slakte. Før denne perioden og over titusener av år spiste steinalderfolket det de fant i fjæra, på bakken , i jorden og i trærne/planteriket o.l. Men ja, de som fremmer lavkarbo, lener seg mot sluttperioden av stenaldertiden og bruker bl.a. disse fakta som argument for å selge sitt produkt, og ikke minst bruker mange av de omvendt bevisbyrde i sin markedsføring. Men altså, disse argumentene er tatt litt ut av sammenheng. Du kan lese mer om dette i mitt innlegg fra 17 okt. 2010 med overskriften "Har du tenkt over..." Ha en fin dag :-)

  SvarSlett
 4. Jeg tror det har med kvaliteten på det mettede fettet å gjøre. Kokosolje er feks supert. (Inneholder samme type mettet fett som i morsmelk...). Transfett er vi jo alle enige om at ikke er bra.

  Når det gjelder konsentrasjon - så har jeg mye bedre konsentrasjon (og energi) på lavkarbo. Det kan ikke sammenlignes. (Dette er selfølgelig individuelt - jeg er nok mer sensitiv for karbohydrater enn andre kan være)

  Når der gjelder fiber får jeg det i søkk og kav når jeg spiser rotgrønnsaker, kål, nøtter, frø mm.

  Og når det gjelder vitaminer og mineraler ligger jeg veldig godt ann - jeg spiser feks mer enn dobbelt så mye grønnsaker nå som før (pga byttet ut pasta, potet og ris med grønnsaker). Jeg spiser også rotgrønnsaker (gulrot, kålrot), bær (jordbær, bringebær, blåbær) og litt annen frukt. Jeg har lagt inn alt jeg spiser noen dager innimellom på diett.no - og jeg ligger langt over dagsbehovet på alle vitaminer og mineraler.

  MEN - jeg mener alle bør spise det som får dem til å føle seg vel, -og som gir dem god helse (kroppen er flink til å si i fra). Og så lenge man velge rene produkter og ikke halvfabrikata (inkl fint hvetemel og sukker) tror jeg man ligger godt ann. :)

  (og jeg så først nå at dette var et gammelt innlegg.. Du dukket nemlig opp på alleoppskrifter.no) :)

  SvarSlett