Velkommen til Eden Lifestyle

En livsstilsblogg med gode tips og råd der sunt kosthold, fysisk aktivitet og mentalt velvære er noen av "ingrediensene"

Det er viktig at vi mennesker tar godt vare på oss selv både fysisk, psykisk og sosialt slik at vi får en god hverdag og et godt liv

GOD helse ER en livsstil :-)

onsdag 28. september 2011

Lavkarbo eller Karboredusert?

Går du egentlig på en Lavkarbo diett? Eller kan det være at du bare har valgt et karboredusert kosthold?

"Spiller det noen rolle hva vi kaller det så lenge vi går ned i vekt" sa en venn til meg forleden, og til det svarte jeg; JA, det ER viktig at vi "skiller klinten i fra hveten" her som med så mye annet. Spesielt mtp at lavkarbodiettene fremmer mettet fett (det usunne fettet/det animalske fettet) og anbefaler redusert inntak fiber (kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær) som er så viktig for tarmfloraen vår, og som i tillegg er de matvaregruppene som gir oss viktige næringsstoffer som vitaminer/mineraler og antioksidanter.

Det viser seg også at flere av de som tror de følger trenden og "går på lavkarbo" egentlig (og heldigvis!!) går på en karboredusert diett der de IKKE kutter ned på inntak grovt korn, grønnsaker, frukt og bær (snarere tvert i mot) MEN der de nærmest eliminerer de såkalte "raske" karbohydratene som hvitt sukker og sukkerholdig mat/drikke (alt av godteri, brus, kaker og søte kjeks etc.) og stivelse (hvitt hvetemel, pasta og potet etc.). Denne gruppen velger heller IKKE mettet fett fremfor umettet, og holder seg innenfor et moderat inntak av fett generelt.

Så.. til alle dere som er i tvil; 

  • JA, velg gjerne og med fordel en KARBOREDUSERT diett der dere kutter drastisk ned på de raske karbohydratene (hvitt sukker og stivelse) som vi finner i godteri, sukkerholdig drikke, kaker, boller, sjokolade etc., og ellers følger anbefalingene der vi skal ha en energiprosentfordeling lik 55% karbohydrater (de trege/de sunne), 30% fett (i hovedsak umettet/det sunne) og 15% protein. Dette vil føre til vektreduksjon på lik linje med lavkarbo, men UTEN å gå miste om vitkig og riktig "drivstoff".

  • NEI, velg for all del IKKE lavkarbodiettene da dere vil gå miste om viktige næringsstoffer (vitaminer, mineraler og antioksidanter) som vi får fra nettopp kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær (de sunne karbohydratene) i tillegg til at dere vil belaste kroppen med unødvenig mye mettet fett og på sikt vil kunne stå i fare for å utvikle hjerte/kar sykdommer og mage/tarm kreft etc (les artikkel i VG fra 26.09.11)



NB! Lavkarbodietter vil skape senkomplikasjoner på samme måte som nikotin. Vi blir ikke syke der og da når vi begynner å røyke, men komplikasjonene kommer først etter x antall år og da er det gjerne for sent. Akkurat det samme gjelder lavkarbodiettene, så vær OBS!!

Tenk på at kroppen er en unik "maskin" som krever en helt spesiell blanding av "bensin" for at den skal fungere mest mulig optimalt. Tenk på hva som skjer med bilen din dersom du fyller på feil bensin? På samme måte må vi tenke på og ikke minst pleie våre indre organer slik at de holder seg friske og gjør sine livsviktige oppgaver i resten av våre liv.

Ha en FLOTT og ikke minst NÆRINGSRIK dag! :-))

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar