Velkommen til Eden Lifestyle

En livsstilsblogg med gode tips og råd der sunt kosthold, fysisk aktivitet og mentalt velvære er noen av "ingrediensene"

Det er viktig at vi mennesker tar godt vare på oss selv både fysisk, psykisk og sosialt slik at vi får en god hverdag og et godt liv

GOD helse ER en livsstil :-)

onsdag 20. oktober 2010

Kari da....

...  Drar du "strikken" for langt er det en stor risiko for at den glipper, slår tilbake og treffer deg selv fremfor de du "siktet" på i utgangspunktet.

Har du lest utkastet til de nye anbefalingene fra Helsedirektoratet? De er ganske så nær opptil Fedon`s anbefalinger. Det som i hovedsak har skilt Fedon`s anbefalinger fra Helsedirektoratet sine (foruten E% fordelingen) er poteten som han mener vi bør unngå. Dersom du leser de nye anbefalingene vil du se at poteten ikke lengre er en del av grønnsakskvoten, i tillegg til at de faktisk har redusert E% av karbohydrater i retning Fedon`s anbefaling.

Jeg tipper Fedon selv vil "gni seg litt i hendene" når den nyreviderte utgaven av "De norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet" fra Helsedirektoratet foreligger, men det er nå en gang slik at forskningen går sin gang, og i dette tilfellet ser det ut til at Fedon var litt forut for sin tid... Det er fortsatt noen ulikheter mellom hans anbefalte diett og helsedirektoratets, men de er forholdsvis små.

Når det gjelder Grete Roede konseptet, vil jeg si de står enda nærmere de norske anbefalingene både mht. kosthold, E% fordeling av energigivende næringsstoffer, øvrige næringsstoffer, mosjon/trening etc. etc. Om du gjør litt reseach rundt konseptet vil du se at Grete Roede faktisk er veldig opptatt av å følge de norske anbefalingene, og har et tett samarbeid med både helsedirektoretet og mattilsynet.

Vi, som ernæringsfysiologer, må selvsagt være kritiske til en del trend-dietter og det skal vi være, men vi må samtidig være forsiktig med å generalisere. Ikke minst bør vi gjøre GOD reseach FØR vi uttaler oss.

Men Kari.. du skal ha for at du fikk dette frem i lyset, som igjen har skapt debatt rundt en meget aktuell problemstilling, nemlig overvekt/usunn livsstil generelt, som igjen har bidratt til å belyse flere aspekter rundt dette temaet. En av de beste ringvirkningene ved denne debatten så langt er nok helsedirektør Bjørn-Inge Larsen`s forslag om å øke avgiftene på usunn mat og redusere avgiftene på sunn mat/nøkkelhullsmerket mat! :-)

Det kommer som oftest noe positivt ut av enhver handling.. til slutt! :-))

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar