Velkommen til Eden Lifestyle

En livsstilsblogg med gode tips og råd der sunt kosthold, fysisk aktivitet og mentalt velvære er noen av "ingrediensene"

Det er viktig at vi mennesker tar godt vare på oss selv både fysisk, psykisk og sosialt slik at vi får en god hverdag og et godt liv

GOD helse ER en livsstil :-)

onsdag 27. mars 2013

Langfredagserter


Ertesuppe på langfredag er en gammel tradisjon her i Indre Østfold. Fleskeknoka som hadde ligget i saltlake helt siden jul ble tatt opp til påske, og ble skyllet godt før den skulle kokes. Ertene ble lagt i bløt dagen før, og på selve langfredag putret suppen i kjelen mens man leste en god bok eller lignende, fordi på langfredag skulle ingen gjøre noe som helst. Det skulle være stille den dagen. Derfor skulle maten være enkel.

Og tradisjon tro så serverer jeg denne deilige suppen både til familie og gjester hvert år på langfredag. Min oppskrift er en mager og sunnere variant, men vel så smakfull om jeg skal si det selv :-)

Med denne oppskriften vil jeg ønske alle mine lesere en STRÅLENDE påske! :-)

Langfredagserter

 

(4-6 porsjoner)


6 dl gule erter
1 svineknoke
2 gule løk
3-4 gulrøtter
1 sellerirot
2-2,5 l vann
2-3 ts timian 


Legg ertene i vann dagen før og la de ligge over natten. Er kjøttet veldig salt, bør det også legges i vann dagen før (evt. 2 dager før).
 
Kok knoken med fettranden til kjøttet er mørt, og fettranden slipper lett. Ta opp knoken og fjern alt fettet, skjær eller riv kjøttet i passe store biter og legg det til side. Kraften settes til avkjøling og deretter i kjøleskap en time eller to slik at fettet skiller seg fra kraften. På denne måten er det enkelt å fjerne fett-lokket som danner seg på toppen. 

Nå har du en mager kraft, og da er det klart for å lage suppen. Skyll ertene godt, ha de i kraften og la de koke en times tid. Deretter tilføres strimlet løk, gulrøtter og sellerirot i biter samt timian (enten fersk eller tørket) og la det koke ytterligere en halv time. Suppen skal være tykk! Til slutt tilføres kjøttet og varmes litt sammen med suppen.

Server med flatbrød.

Vel bekomme og GOD påske! :-)








mandag 18. mars 2013

Å leve med Artrose

Allerede som 14-15 åring opplevde jeg periodevis smerter i hofteleddene, og jeg husker min mor ville ha meg til utredning for dette da hun hadde mistanke om at det kunne være noe arvelig ettersom både hun selv og hennes mor hadde leddgikt (Artrose).

Ettersom det ikke er så vanlig at Artrose debuterer så tidlig, anså ikke legen det som nødvendig med ytterligere utredning (MR eller lignende) da han var overbevist om at det var voksesmerter og ingenting annet.

Med årene ble det værre og etterhvert kunne jeg også merke forandring i andre ledd som ankler og i nedre del av ryggen. Jeg forstod etterhvert at min mor antagelig hadde rett, men det ble aldri til at jeg prioriterte en skikkelig utredning, og tenkte heller på hvordan jeg kunne forsinke utviklingen og begrense smertene/venne meg til smertene. Til tider har jeg også benyttet meg av en dyktig kiropraktor, og følte det hjalp meg over de mest akutte fasene, og da spesielt ryggproblemene.



Jeg har alltid vært glad i å sykle, svømme og til tider løpe, og dette har nok bidratt mye mht å forsinke en progresjon som ellers (antagelig) ville vært raskere.

Nå har jeg rundet 52 år, og føler jeg har klart å holde sykdommen i sjakk så langt. Smertene har til tider alltid vært der, men bevegeligheten har vært tilfredsstillende så langt. Imidlertid pådro jeg meg en kneskade ved en sykkelulykke i fjor sommer, og dette medførte at Artrosen i kneleddet ble fremskyndet slik at jeg nå opplever begrenset bevegelighet for første gang.

Denne skaden førte til at jeg måtte ta en MR for å utelukke skade i menisken, og da fikk jeg også for første gang diagnosen på papiret. Ikke overraskende da jeg jo har visst dette i hele mitt voksne liv. Og med diagnosen i journalen åpnet det seg noen dører jeg ikke visste om...

Men først ble jeg oppfordret til å vurdere en kneprotese...
NEI tenkte jeg, IKKE enda! Jeg ba derfor om en henvisning til fysioterapi for å få en second opinion. Her fikk jeg for det første vite at alle med diagnosen Artrose har GRATIS fysioterapi og treningsmuligheter (noe jeg IKKE visste!), og i tillegg til dette fikk jeg vite at det finnes smertebehandlinger og behandlinger som bremser utviklingen av Artrosen. Fysioterapauten mente også at JA jeg må nok ha en protese etterhvert, men ikke på flere år enda. Puh!! For en lettelse!! Og så glad jeg er for at jeg ba om en henvisning videre :-) Jeg er nå godt i gang med behandling og føler meg faktisk litt mykere i kroppen i tillegg til at smertene har avtatt noe.

Da jeg selv er ernæringsfysiolog så vet jeg at mange (inkl. meg) opplever at kostholdet virker inn på dagsformen. Derfor er det viktig med riktig kosthold. Undersøkelser har vist at tilskudd av omega-3-fettsyrer kan redusere smerter. Selv føler jeg lindring av å bruke Selolje i stedet for Tran som tilskudd til kosten. Noen kan også reagere på enkelte matvarer. Kjente reaksjonsmatvarer for revmatikere er svinekjøtt, røkt kjøtt og fisk, tomater, rød paprika, jordbær, rødvin, appelsiner og sjokolade. Det kan derfor være viktig at man tester ut hva som er best for seg. Man kan finne frem til dette ved å utelukke mat man mistenker at forverrer plagene for å se om man da blir bedre. Ofte kan det være vanskelig å gjøre dette selv, og man bør da søke råd hos en ernæringsfysiolog.

Et annet produkt jeg tester ut for tiden er Glukosamin (sulfat og hydroklorid). Dette er et legemiddel i Norge som i mange andre europeiske land. Virkningsmekanismen er ikke helt avklart, men noen studier har vist effekt på smerte og funksjon ved kneartrose. Andre studier har ikke kunnet vise til det samme resultatet. Glukosamin har få bivirkninger, men skal ikke brukes ved skalldyrallergi. Selv har jeg som nevnt nylig startet med produktet, men vil skrive mer om produktet og effekten etter å ha brukt det en stund.

Artrose opptrer i mange ledd, men starter ofte i hofte og rygg. På sikt vil også andre ledd rammes. Men heldigvis finnes det grep vi kan gjøre for å bremse/redusere utviklingen av sykdommen :-)




Min oppfordring til alle dere som har smerter i ledd og/eller mistanke om at dere (eller deres barn) kan ha Artrose;
Kom dere til utredning! IKKE overse det og tro at det skal bli bedre slik som jeg har gjort! Sykdommen er ikke reversibel, men det finnes god hjelp å få. Av og til må vi innse at vi trenger kyndig hjelp og ikke alltid tro at vi kan fikse det meste selv ;-)

 

 LÆR deg å LEVE med din Artrose! :-)







søndag 14. oktober 2012

Kålpudding - Svensk tradisjonsrett

 

Jeg er så heldig å kunne tilbringe deler av sommeren på Resø, en idyllisk øy ute i den svenske skjærgården, og her har jeg også blitt kjent med et par herlige svenske fruer som ofte kokkelerer sammen og gladelig deler sine oppskrifter med meg.

I sommer fortalte de meg om kålpuddingen som er en av Sverige`s tradisjonsretter fra langt tilbake i tid. Retten kan minne litt om "Forloren hare", men likekevel helt anneredes. Dette er visstnok en typisk høstrett på samme måte som vår "Får i kål".

I går skulle jeg prøve meg på denne retten for første gang, og jeg valgte å kjøpe inn karbonadedeig fremfor farse som det stod i oppskriften (forstod det slik at man kan velge) og lettmelk fremfor helmelk. Jeg droppet også sirup over kålen under steking, for å lage en litt sunnere variant, og i stedet for vanlig brun fløtesaus har jeg valgt en mager sjysaus da retten er energirik i seg selv.

Retten ble KJEMPEGOD om jeg skal si det selv! :-)



Ingredienser

 

1½ kg kålhode
Ca 700 g karbonadedeig
1 ts salt
2 ts pepper (eller smak til)
2 ts muskat (eller smak til)
2 dl sterk buljong
5 dl lettmelk
Kokt ris for 3 personer (avkjøles)



Fremgangsmåte

 

Kok risen og sett til avkjøling.

Strimle kålen i passe store strimler (ca 1x4 cm) og stek dette gyllenbrunt i litt rapsolje. Ha kålen over i en bolle og la det stå til avkjøling.

Bland karbonadedeigen sammen med melken, buljongen og krydderet (gjerne i en foodprosessor) og tilsett den kokte og avkjølte risen. Bland godt og se til at deigen har en løs konsistens, nesten flytende. Virker den tykk så ha litt ekstra melk.

NB! Smak på deigen ift krydder og salt, og tilsett mer dersom nødvendig. Liker du ikke å smake på rå kjøttblanding så bare ha litt på en teskje og stikk tungen intil, da vil du også kunne kjenne smaken.

Hell halvparten av den avkjølte og stekte kålen i bunnen av en langpanne eller en stor lav form. Hell så kjøttblandingen over kålen, fordel den godt og jevnt utover, og ha så resten av kålen på toppen.

Settes midt i ovnen på 175°C i 45 minutter.

Serveres med kokte poteter og sjysaus (bruk kraften fra formen eller 2 poser Toro sjysaus)

Bon appetit! :-)



onsdag 11. juli 2012

Back to Basic



Her, på Risum Husmorskole, startet min interesse for ernæring og matlagning for fullt! På denne internatskolen lærte vi absolutt alt som har med en privat- og storhusholdning å gjøre, ikke bare matlagning. Jeg var i et av de siste kullene ved skolen som ble lagt ned noen få år etter at jeg gikk der i 1976. Veldig synd at disse skolene ikke eksisterer lengre, da jeg ser og hører at det virkelig kunne være behov for de nå også. Vi lever nå i et samfunn der begge foreldre (ofte) er i full jobb og på fritiden prioriteres kanskje annen type samvær med barna enn å lære de ernæring, matlaging, baking, vasking, stryking, søm, borddekking, sløye fisk, oppdeling av slakt, etikette etc. etc. etc. Ergo vil jeg etterhvert utføre en liten markedsundersøkelse her på bloggen, på Ernæringsfysiologen (http://www.facebook.com/Ernaeringsfysiologen) og diverse andre forà der jeg ønsker å kartlegge interessen for et lignende prosjekt, i mindre målestokk selvsagt, for så evt. å sette opp en pilot neste sommer :-)

NB! Detaljert informasjon kommer senere, men i utgangspunktet er tanken en "livsstilscamp", en sommerskole der målgruppen vil være alle aldre f.o.m. 16-60 år + +, og selvsagt skal det være et tilbud både for gutter/menn og jenter/damer.

Gi gjerne tilbakemelding her på om du synes dette høres interessant ut :-)


torsdag 29. mars 2012

Rita`s Avokado-forrett ♥

♥  Sitronreker i avokadovugge på aioliteppe med pesto- og alfalfapledd  ♥


4 personer

2 godt modne (nesten sorte) avokado                                       
5 dl pillede store reker 
4 ss orginal alioli
2 ss Pesto Italiano eller vanlig pesto
1 liten bunt alfalfa-spirer
1 lime eller sitron

NB! Bilde av forretten kommer neste gang jeg lager den! :-)

Tilberedning

Retten danderes direkte på asjettene.

Legg en ss alioli på hver asjett og spre den utover asjetter i sirkelbevegelser slik at det blir seende ut som en spiral. Del avokaoene i 2 på langs, og fjern stenen samt skallet, og legg midt på aliolispiralen på asjetten. Fordel rekene i hver av de fire avokadovuggene og topp deretter med 1/2 ss  pesto som dekkes til med 1 liten klype alfalfaspirer. Pynt med et par lime- eller sitronskiver og legg de ved siden av avokadovuggen slik at hver og en kan velge hvor mye av saften de vil bruke over selve retten.

Tilbehør

For de som ønsker vin til forretten 
vil jeg anbefale en klassisk Rheingau Riesling 
som er akkurat passe tørr og perfekt til smakene i denne forretten.

Ellers er friskt isvann med litt lime et meget bra valg for de som ikke 
drikker vin :-)

            
Velbekomme og  -

GOD HELG! :-)

lørdag 17. mars 2012

Rita`s Ratatouille

Prøv denne klassiske franske retten som kan nytes både som en selvstendig rett eller som tilbehør, alene eller sammen med ris, til posjerte egg (bildet), laks eller kylling - KJEMPEGODT!! :-))


Dette trenger du:


1 squash
1 aubergine
1 rød/gul paprika 
1 gul løk
1 rødløk
1 ts timian 
1 ts basilikum
1 ts rosmarin
1 ss tomatpurè
1/2 ts sukker (kan sløyfes!)
1 ts knust hvitløk eller 1 hel hvitløksbåt
1/2 l cherrytomater eller 2 bokser knuste tomater
1-3 dl grønnsaksbuljong (etter eget ønske!) 
Salt og pepper etter eget ønske - smak til!


Slik gjør du:


Del cherrytomatene i to og ha de i en kjele sammen med litt grønnsaksbuljong (velger du å bruke hermetiske tomater trenger du ikke buljongen med det første) og tilsett tomatpurè, hvitløk, timan, basilikum og rosmarin. La dette koke på svak varme mens du tilbereder resten.

Kutt grønnsaker og løk i passe store biter/båter og stek alt (porsjonsvis) i raps- eller solsikkeolje til det får en gyllen farge, og ha det deretter direkte i kjelen med tomatsausen.


Smak så til med salt og pepper. Ønsker du mer flytende konsistens sper du på med grønnsaksbuljongen du har stående. Tilsett litt sukker dersom du synes retten er for syrlig. 


La retten småkoke under lokk på svak varme i ca. 20 minutter - Ferdig! :-))


Spis den alene som en grønnsaksrett, sammen med ris og fisk/kjøtt til middag eller som et lunsjmåltid sammen med eksempelvis posjerte egg.


Har du ikke posjert egg før så finner du en god og detaljert veiledning ved å klikke her: 
http://www.klikk.no/mat/article596045.ece

Velbekomme og GOD helg!! :-))

torsdag 15. mars 2012

"En ny vår"


Kjære lesere :-)

Etter noen måneders "dvale" er Eden Lifestyle tilbake, og med en ny vår i møte vil det bli mye spennende og interessant aktivitet på denne bloggen, så følg med følg med! 

✿♥❀♥❁•*¨✿❀❁•*¨`*•.✿❀❁•*¨`*•.`✿♥❀♥❁♥❀♥❁

onsdag 28. september 2011

Lavkarbo eller Karboredusert?

Går du egentlig på en Lavkarbo diett? Eller kan det være at du bare har valgt et karboredusert kosthold?

"Spiller det noen rolle hva vi kaller det så lenge vi går ned i vekt" sa en venn til meg forleden, og til det svarte jeg; JA, det ER viktig at vi "skiller klinten i fra hveten" her som med så mye annet. Spesielt mtp at lavkarbodiettene fremmer mettet fett (det usunne fettet/det animalske fettet) og anbefaler redusert inntak fiber (kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær) som er så viktig for tarmfloraen vår, og som i tillegg er de matvaregruppene som gir oss viktige næringsstoffer som vitaminer/mineraler og antioksidanter.

Det viser seg også at flere av de som tror de følger trenden og "går på lavkarbo" egentlig (og heldigvis!!) går på en karboredusert diett der de IKKE kutter ned på inntak grovt korn, grønnsaker, frukt og bær (snarere tvert i mot) MEN der de nærmest eliminerer de såkalte "raske" karbohydratene som hvitt sukker og sukkerholdig mat/drikke (alt av godteri, brus, kaker og søte kjeks etc.) og stivelse (hvitt hvetemel, pasta og potet etc.). Denne gruppen velger heller IKKE mettet fett fremfor umettet, og holder seg innenfor et moderat inntak av fett generelt.

Så.. til alle dere som er i tvil; 

  • JA, velg gjerne og med fordel en KARBOREDUSERT diett der dere kutter drastisk ned på de raske karbohydratene (hvitt sukker og stivelse) som vi finner i godteri, sukkerholdig drikke, kaker, boller, sjokolade etc., og ellers følger anbefalingene der vi skal ha en energiprosentfordeling lik 55% karbohydrater (de trege/de sunne), 30% fett (i hovedsak umettet/det sunne) og 15% protein. Dette vil føre til vektreduksjon på lik linje med lavkarbo, men UTEN å gå miste om vitkig og riktig "drivstoff".

  • NEI, velg for all del IKKE lavkarbodiettene da dere vil gå miste om viktige næringsstoffer (vitaminer, mineraler og antioksidanter) som vi får fra nettopp kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær (de sunne karbohydratene) i tillegg til at dere vil belaste kroppen med unødvenig mye mettet fett og på sikt vil kunne stå i fare for å utvikle hjerte/kar sykdommer og mage/tarm kreft etc (les artikkel i VG fra 26.09.11)



NB! Lavkarbodietter vil skape senkomplikasjoner på samme måte som nikotin. Vi blir ikke syke der og da når vi begynner å røyke, men komplikasjonene kommer først etter x antall år og da er det gjerne for sent. Akkurat det samme gjelder lavkarbodiettene, så vær OBS!!

Tenk på at kroppen er en unik "maskin" som krever en helt spesiell blanding av "bensin" for at den skal fungere mest mulig optimalt. Tenk på hva som skjer med bilen din dersom du fyller på feil bensin? På samme måte må vi tenke på og ikke minst pleie våre indre organer slik at de holder seg friske og gjør sine livsviktige oppgaver i resten av våre liv.

Ha en FLOTT og ikke minst NÆRINGSRIK dag! :-))

tirsdag 26. juli 2011

Til minne og ettertanke ♥

Overfylte gater i bygd og by: Blomster, lys, fakler... Solidaritet, verdighet, omsorg, tilstedeværelse, fellesskap og kjærlighet... Men hvorfor må det en nasjonal katastrofe til for å få frem det beste i oss? Tenk på at HVER DAG i ukene, månedene og årene som kommer er det medmennesker i vår nærhet som trenger dette av akkurat deg og meg - og vi vet at vi kan... Det koster så lite og betyr så uendelig mye...
Magne Leigland

Til minne  om dagen i dag  ♥ ♥ ♥


 


torsdag 7. juli 2011

Bachelorseremoni 22 juni 2011


Etter denne festaftenen med overekkelse av diplom og vitnemål kan jeg nå offisielt bruke tittelen Ernæringsfysiolog! Endelig! :-)

Det var en FLOTT og høytidelig sermoni med fine taler fra rektor og øvrige lærere, musikalske innslag av høy kvalitet, smakfull fingermat og selvsagt Champagne! ;-)

Vi fikk invitere med oss noen få gjester hver, og jeg var glad for å kunne dele denne dagen med mine to sønner Erik og Marius og min mor Carla. Min Magnemann ankom litt senere da han hadde eksamen i Helsecoaching samme dag, og vi fortsatte feiringen på Ekeberg-restauranten sammen med flere andre av mine klassevenner samt deres familier. Veldig hyggelig!

Litt vemodig er det å tenke på at jeg ikke skal tilbake til denne flotte skolen i den fantastiske borgen med de skjønne menneskene som jobber der..., men.. aller mest er det HERLIG å være ferdig!! :-))


Flott underholdning!
Fin tale ved Rektor Ole Petter Hjelle
Jeg mottar min diplom og vitnemål
Mine sønner og min mor var med som gjester
Stolte avgangselever!
Mine flotte sønner - Erik t.v og Marius t.h.
Vår praktfulle skole!

fredag 24. juni 2011

Sorg

Hva er sorg, og hvilken tilstand setter den oss i?  

Sorg er en fellesbetegnelse for en reaksjon/en følelse som følge av triste, vonde og tragiske opplevelser der det i hovedsak handler om tap .. Enten man "mister" i form av dødsfall, skilsmisse, oppsigelse av jobb, uvennskap som fører til brudd eller mister sitt hjem av forskjellige årsaker osv., så vil tapet føre til sorg.. dog i forskjellig grad og styrke.

Det finnes like mange forskjellige sorg-reaksjoner som det finnes antall mennesker i verden. Vi vil alle reagere forskjellig og oppleve forskjellige tilstander, selv om vi blir utsatt for samme type tap. Og hver eneste reaksjon er en naturlig reaksjon.. for den det gjelder.

Derfor er det så viktig at vi mennesker tenker overbærenhet med hverandre i slike faser av livet. Ettersom en sorg-tilstand vil gi oss så forskjellige opplevelser og reaksjoner, vil den også påvirke vår adferd i forskjellige retninger, og nettopp da bør vi vise forståelse og empati for en handling vi ellers ikke ville ha tolerert eller som vi finner forundelig, sårende eller støtende.

De fleste av oss har opplevd/kommer til å oppleve følelsen av sorg av en eller annen årsak i løpet av livet, og vi vil med sikkerhet bidra til å skape sorg den dagen vi selv forlater denne verden..., for det eneste vi vet med sikkerhet er at så fremt vi har kommet til denne verden skal vi også en gang forlate den.

Så la oss reflektere litt over hvordan vi selv ønsker å "bli møtt" i en sorgfase, hva vil det bety for oss å møte forståelse og empati i forhold til våre opplevelser, reaksjoner og adferd?  Det ligger mye i ordtaket "vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg", men klarer vi alltid å leve opp til det?  Vi ønsker å klare det ja, men er det alltid like lett?

Kommunikasjon mine venner.., kommunikasjon :-) For å kunne forstå, må vi få vite og ofte bli forklart hvordan den andre opplever sin situasjon. Vi må også selv forsøke å forklare/beskrive våre egne opplevelser av en situasjon før vi kan forvente forståelse fra andre.

Dette er et tema som vi alle blir konfrontert med før eller siden, men er det et tema vi prater om i det daglige? Selv om sorg er en naturlig "ingrediens" i livet, er vi nok litt redde for å ta frem dette temaet og snakke om det eller reflektere over det.  Men dersom vi av og til tillater oss selv å "filosofere" litt over temaet sorg, og kanskje tar det frem som et tema når vi er sammen med gode venner, så vil vi antagelig oppleve en utvikling av nye tanker og en økt toleranse ift å akseptere og finne forståelse for at alle mennesker reagerer forskjellig og viser forskjellig typer adferd i sin sorgprosess....?

Og... kanskje vil de tankene/refleksjonene du har akkurat nå føre deg til et menneske i din nærhet som akkurat nå trenger nettopp DIN forståelse og støtte? Det skal så utrolig lite til for å vise at man bryr seg..  Et kort besøk, en telefon, noen trøstende ord, en berøring/en klem, tilstedeværelse for å lytte osv. 


Mennesker i sorg har også liten matlyst og "glemmer" ofte å lage seg mat, så ta med noe smakfult fristende og sunt dersom du tar turen innom en person som trenger litt ekstra omsorg i helgen :-)  Sorg tapper oss for energi, og da er det ekstra viktig med påfyll av energi som vi igjen får fra sunn og næringsrik føde.  

Ha en nydelig helg alle lesere, og husk å ta godt vare på dere selv og ikke minst hverandre :-)




onsdag 15. juni 2011

Fra lavkarbo til høykarbo

Lavkarbo diettene fremmer (som vi vet) lavt/minimalt inntak av karbohydrater og høyt inntak av mettet fett (det usunne fettet vi får fra animalske produkter).


Det er gammelt nytt at høyt inntak av mettet fett har en klar sammenheng med utvikling av hjerte/kar sykdommer. Og et for lavt inntak av karbohydrater (frukt og grønnsaker) vil redusere yteevne (muskulært) og konsentrasjon/fokus i tillegg til å øke risikoen for underskudd av viktige vitaminer/antioksidanter og mineraler som igjen vil redusere/nedsette immunforsvaret vårt. Mangel på uløselig fiber (som er "støvsugeren" i tarmsystemet vårt) fra grove kornprodukter kan redusere bakteriefloraen, slik at vi blir mer mottagelig for angrep av skadelige bakterier og utvikling av diverse mage/tarmplager osv. Risiko for utvikling av tarmkreft har også blitt nevnt i forbindelse med for lavt fiber-inntak, men her trengs mer forskning før vi kan bekrefte sammenhengen.



LAVKARBO NÅ  =  HØYKARBO PÅ SIKT?  
  


En "høykarbo" diett som DASH dietten fremmer (i motsetning til lavkarbo) store mengder (sunne) karbohydrater (frukt, grønnsaker og grove kornprodukter) som har motsatt effekt av mettet fett ved å redusere risikoen for utvikling av hjerte/kar sykdommer, høyt blodtrykk, høyt kolesterol o.l. 


DASH står for Dietary Approaches to Stop Hypertension. I korte trekk går denne dietten ut på (i motsetning til lavkarbo) å redusere inntaket av fett (maks 27%) og da i hovedsak velge umettet fett (det sunne fettet vi får fra fisk og planter), redusere inntaket av salt samt å øke inntaket av mineraler/vitaminer i form av grønnsaker og frukt der det anbefales så mye som 8-10 (frukt/grønt enheter) om dagen (helsedirektoratet anbefaler minimum 5 om dagen). Det anbefales også et høyere inntak av grove kornprodukter ved DASH dietten.


Vel.., kanskje dette blir fremtidens diett som følge av nåtidens lavkarbo-dietter og deres senkomplikasjoner og helse-konsekvenser på sikt?


I en stor amerikansk studie bekreftes oppsiktsvekkende og interessante tall/resultater av DASH dietten. Les abstract her:
http://circoutcomes.ahajournals.org/content/early/2010/08/31/CIRCOUTCOMES.109.930685.short

onsdag 8. juni 2011

Balsam for sjelen

Det er vel en kjent sak at vi lever i en tid der døgnet ikke helt strekker til..  Ikke bare føler vi presset på arbeidsplassen der vi blir målt i effektivitet og resultater og hvor vi selv også ønsker å yte best mulig, men også fritiden krever sitt av oss ift å ha et plettfritt, rent og pent hjem, diverse forpliktelser og gjøremål, oppfølging av barna`s aktiviteter i tillegg til våre egne engasjement i diverse foreninger og organisasjoner osv osv...
Puh!! Ja, livet kan være litt stressende av og til ;-)

Og nettopp p.g.a den hektiske hverdagen de fleste av oss opplever, og som krever så mye av oss, er det ekstra viktig med påfyll i form av litt mental egenpleie, velvære og ro i perioder :-)

Vi har alle våre egne måter å fylle oss selv med positiv mental energi, og selv tar jeg turen til den idylliske øya Resø i den svenske skjærgården litt nord for Grebbestad. Her er det dårlig dekning av såvel mobilnett som internett, slik at jeg kan være helt avskjermet fra hverdagen. Friske morgenbad i salt sjø, turer i vakker natur, stillhet, en god bok, overvære solnedgangen fra et svaberg, våkne til fuglenes morgensang og skvulpene fra bølgene som skylder inn på stranden rett utenfor... 

Mmm..., dette er "balsam" for sjelen mine venner :-)

Hvor/hva er DITT "Eden Lifestyle"? Her er MITT :-)) 



















Blogglisten 





tirsdag 7. juni 2011

Endelig i MÅL! :-))

Kjære lesere :-)

Da er jeg endelig, etter 5 års studier, ferdig utdannet ernæringsfysiolog!! :-) En HERLIG følelse! :-)) 

Nå går jeg en spennende tid i møte der jeg har mange tanker og ideer rundt hva jeg skal bruke min kompetanse til, men først og fremst vil jeg opprette en hjemmeside der det bl.a vil komme følgende tilbud:
  • Ernæringsrådgivning
  • Næringsberegning
  • Foredrag/kurs
  • Produktrådgivning
  • Livsstilsendring
  • Opplæring av MpD (Mat på Data)

Jeg vil komme til å tilby personlig veiledning så vel som gruppekurs, informasjon og ernæringsopplysning i form av foredrag o.l. i tillegg til mer tverrfaglige konsepter som kurs i livsstilsendring m.m.

Min "hjertesak" er forebyggende helse, men jeg ønsker selvsagt å hjelpe ALLE som har behov for kostholds- og livsstilsendring enten du er frisk eller syk.

Det å kunne hjelpe/veilede andre til en sunnere hverdag og et bedre liv er noe jeg virkelig "brenner" for og jeg gleder meg enormt til å komme i gang med mine tilbud og potensielle prosjekter! :-)

Ønsker du/dere mer informasjon om hva jeg kan tilby før hjemmesiden og praksisen er på plass så ikke nøl med å ta kontakt allerede nå på mail teige@online.no

Ha en FLOTT dag alle! :-)

onsdag 11. mai 2011

Kjære lesere :-)

Det har vært stille her siden påsken, og det har sin forklaring i at jeg nå befinner meg i innspurten av min utdannelse som ernæringsfysiolog ;-)

Den 25 mai har jeg siste eksamen, og frem til da må jeg ha fokus på pensum og ingenting annet. Men jeg kommer selvsagt sterkere tilbake etter den tid og kan love dere hyppigere innlegg her på Eden Lifestyle fra da av.

Ønsker dere alle en STRÅLENDE mai-måned med mye sol og glede! :-)


Hilsen fra Rita

lørdag 16. april 2011

Sunnere påskegodt :-)

Påsken står for døren og det er tid for kos..., og selvsagt skal vi kose oss! :-) 

Den tradisjonelle norske påskekosen er forbundet med påske-egg fylt med smågodt, marsipan, kvikklunsj og div. kaker m.m., så ja... det kan være en utfordring å velge sunt. MEN..., det er fullt mulig å velge mindre usunt, så ved å tenke mindre sukker, mindre fett og med noen små endringer vil du kunne unngå å eliminere godisen/maten du forbinder med påsken :-)

Nedenfor har jeg satt opp noen forslag til sunnere påskekos :-)

Godteri til påske-egg:

Hjemmelaget marsipan med sukrin (oppskrift lengre ned på siden)                        
Sukkerfritt godteri (lakris, vingummi, drops)
Laban fruktige seigdamer uten sukker (til mannen? ;-))
Skumfigurer
Kinder-egg eller annet godteri med leker (fyller egget)
Mini Troika (kåret til "sunneste" sjokolade)

Turmat:

Appelsiner!! :-)
Mørk sjokolade - 70% kakao eller mer (kjempegodt sammen med appelsin!!)

Prior kyllingpølser eller Go`og mager til bålgrilling                                                                   
Lomper eller grove wraps - IKKE pølsebrød (mye stivelse/sukker)
Toro "Rett i koppen" bokser - pluss termos med varmt vann (lettvint og mettende)
Lag en blanding av nøtter og tørket frukt (gir god energi på turen)

NB! Har du anledning anbefaler jeg å lage kyllingwraps som turmat (oppskrift lengre ned på siden)

Kakao med sukrin og ekstra lett melk                                                                             
Lett brus eller sukkerfri saft
Te - f.eks London Eple & kanel, eller Sitron & ingefær

Ettermiddag/kveldskos:

Eggedosis med sukrin til barn (kjempesunt og godt!!)
Eggedosis med sukrin og cognac til voksne (oppskrifter lengre ned på siden)

Yoplait 0% blåbær med friske blåbær som dessert
Gele (alle sorter) med mager vanilje kesam
Stekte kanel-eplebåter med mager vanilje kesam (se oppskrift lengre ned på siden)
Cottage cheese med sukrin, kanel, nøtter og lett syltetøy 

Søtpotet-staver som salt snack`s (oppskrift lengre ned på siden)

Prøv også "Fiberrik gulrotkake" som du finner på innlegg datert 8. april 2011, eller om du scroller ned på hovedsiden.

Oppskrifter:

Sunn Marsipan                                                                                                                                                 
90 g mandelmel
60 g Sukrin-melis
2 eggehviter
(evt. 1-3 dråper mandelessens)

Topping; 20 g mørk sjokolade (kokesjokolade)

Fremgangsmåte; Bland alle ingredienser og smak til med mandeldråper. Ha i (etterhvert som du knar) ekstra sukrin-melis dersom du ønsker den søtere, og ekstra mandelmel dersom du ønsker hardere konsistens. La deigen hvile i 15 min, del den så i 12 like store deler, trill kuler og dypp i smeltet sjokolade. Avkjøl.

Kyllingwraps (2 porsjoner) 

200 g kyllingkjøtt
100 g brokkoli
1 gulrot
1/2 agurk
1 ring ananas
1 ts mild karripasta
2 grove wraps

Bruk ferdigstekt kyllingkjøtt for gryteretter. Skjær gulrot i små biter eller bruk den grove siden av rivjernet.Del brokkoli og ananas i mindre biter. Varm olje og karripasta i en stekepanne og fres kylling, grønnsaker og ananasbiter i noen minutter. Tilsett ananas-saft og smak til med salt og pepper. Fyll wrapsene med kyllingblandingen, rull sammen og pakk de inn i aluminiumsfolie for tur. 

Eggedosis med Sukrin (4 porsjoner)

4 egg
4 ss Sukrin (ha i mer om du vil ha den søtere)

Piskes stivt, og serveres i glass. Pynt gjerne med et mynteblad eller bruk fantasien ;-)

Rått egg (som i eggedosis) inneholder alle de viktige vitaminene og en rekke mineraler, sporstoffer og ikke minst proteiner. Og når vi da bruker sukrin fremfor sukker.. Kan det da bli sunnere!!? ;-) I tillegg smaker det supergodt og er veldig mettende :-)

Tips for barn: 1/2 ts kakao/sjokoladedryss over eggedosisen gjør den ekstra god
Tips for voksne: 2 ss cognac i eggedosisen gir en god og rund smak

Enkel og sunn
epledessert
                                                                                    
4 epler
2 ss sukrin
1 ts kanel
20 hakkede mandler

Del eplene i båter (behold gjerne skallet) og fordel de i en ildfast form. Strø over sukrin, kanel og hakkede mandler. Stekes i 15-20 min. ved 200 grader, eller til eplene kjennes møre. Serveres med mager kesam.

Søtpotet Snacks

Søtpoteter (så mange du vil)
Raps- eller solsikkeolje
Urtekrydder (bruk det du ønsker - f.eks timian, basilikum, oregano o.l)
Presset hvitløk eller hvitløkspulve setter en ekstra spiss på snacksen
Chili- eller paprika pulver setter også god smak (ekperimenter litt med krydder)
Grovt havsalt
Grovt pepper

Del søtpotene på langs og i passe tykke staver (1x1 cm) og fordel de i en ildfast form. Pensle med rapsolje eller solsikkeolje, strø over havsalt og det du måtte ønske av pepper og div. krydder. Stekes i ca.15 min. ved 200 grader. Avkjøles og spises som snacks med dip av kesam og dipkrydder. 

Er du en populær "selskapsløve" som blir invitert både hit og dit i påsken, og ikke vet hva du får servert, så tenk heller mindre mengde når du forsyner deg :-)                                                                                     

Og NB! NB! Nyt og benytt fridagene til enten fot- eller skiturer, kom dere ut i skog og mark eller til fjells! Og er vi heldige med været blir det også en gylden mulighet til påfyll av D-vitamin fra solen! :-) 

Ha en STRÅLENDE påske allesammen! 





mandag 11. april 2011

Nordisk diett

En delikat og innholdsrik livsstils- og kokebok som jeg absolutt vil anbefale alle!

Boken fokuserer på sunn og kortreist mat, på de gode næringsstoffene og alle helsefordelene. Sesongens råvarer danner grunnlaget for kostholdet ditt fra uke til uke. I den nordiske livsstilen inngår aktivitet som en naturlig del. Boken inneholder derfor også et kapittel om trening og aktivitet som gjerne kan gjøres ute i naturen. Du får konkrete tips til hvordan du kan ta det viktige steget mot en sunnere livsstil. Boken inneholder over 70 oppskrifter på enkle, sunne retter med norske råvarer, tilberedt på en ny måte.

En endring i kostholdet som er av permanent karakter vil normalt ikke omtales som diett, men som en kostholdsendring/livsstilsendring. Når det er sagt så benyttes ordet Diett i enkelte anledninger synonymt med kosthold som i dette tilfellet.

Dette er altså ikke en diett som har fokus på vektreduksjon, men et sunt kosthold med fokus på forebyggende helse og ikke minst er de smakfulle rettene basert på friske NORSKE råvarer :-)






Løp og kjøp! :-))