Velkommen til Eden Lifestyle

En livsstilsblogg med gode tips og råd der sunt kosthold, fysisk aktivitet og mentalt velvære er noen av "ingrediensene"

Det er viktig at vi mennesker tar godt vare på oss selv både fysisk, psykisk og sosialt slik at vi får en god hverdag og et godt liv

GOD helse ER en livsstil :-)

onsdag 11. mai 2011

Kjære lesere :-)

Det har vært stille her siden påsken, og det har sin forklaring i at jeg nå befinner meg i innspurten av min utdannelse som ernæringsfysiolog ;-)

Den 25 mai har jeg siste eksamen, og frem til da må jeg ha fokus på pensum og ingenting annet. Men jeg kommer selvsagt sterkere tilbake etter den tid og kan love dere hyppigere innlegg her på Eden Lifestyle fra da av.

Ønsker dere alle en STRÅLENDE mai-måned med mye sol og glede! :-)


Hilsen fra Rita

lørdag 16. april 2011

Sunnere påskegodt :-)

Påsken står for døren og det er tid for kos..., og selvsagt skal vi kose oss! :-) 

Den tradisjonelle norske påskekosen er forbundet med påske-egg fylt med smågodt, marsipan, kvikklunsj og div. kaker m.m., så ja... det kan være en utfordring å velge sunt. MEN..., det er fullt mulig å velge mindre usunt, så ved å tenke mindre sukker, mindre fett og med noen små endringer vil du kunne unngå å eliminere godisen/maten du forbinder med påsken :-)

Nedenfor har jeg satt opp noen forslag til sunnere påskekos :-)

Godteri til påske-egg:

Hjemmelaget marsipan med sukrin (oppskrift lengre ned på siden)                        
Sukkerfritt godteri (lakris, vingummi, drops)
Laban fruktige seigdamer uten sukker (til mannen? ;-))
Skumfigurer
Kinder-egg eller annet godteri med leker (fyller egget)
Mini Troika (kåret til "sunneste" sjokolade)

Turmat:

Appelsiner!! :-)
Mørk sjokolade - 70% kakao eller mer (kjempegodt sammen med appelsin!!)

Prior kyllingpølser eller Go`og mager til bålgrilling                                                                   
Lomper eller grove wraps - IKKE pølsebrød (mye stivelse/sukker)
Toro "Rett i koppen" bokser - pluss termos med varmt vann (lettvint og mettende)
Lag en blanding av nøtter og tørket frukt (gir god energi på turen)

NB! Har du anledning anbefaler jeg å lage kyllingwraps som turmat (oppskrift lengre ned på siden)

Kakao med sukrin og ekstra lett melk                                                                             
Lett brus eller sukkerfri saft
Te - f.eks London Eple & kanel, eller Sitron & ingefær

Ettermiddag/kveldskos:

Eggedosis med sukrin til barn (kjempesunt og godt!!)
Eggedosis med sukrin og cognac til voksne (oppskrifter lengre ned på siden)

Yoplait 0% blåbær med friske blåbær som dessert
Gele (alle sorter) med mager vanilje kesam
Stekte kanel-eplebåter med mager vanilje kesam (se oppskrift lengre ned på siden)
Cottage cheese med sukrin, kanel, nøtter og lett syltetøy 

Søtpotet-staver som salt snack`s (oppskrift lengre ned på siden)

Prøv også "Fiberrik gulrotkake" som du finner på innlegg datert 8. april 2011, eller om du scroller ned på hovedsiden.

Oppskrifter:

Sunn Marsipan                                                                                                                                                 
90 g mandelmel
60 g Sukrin-melis
2 eggehviter
(evt. 1-3 dråper mandelessens)

Topping; 20 g mørk sjokolade (kokesjokolade)

Fremgangsmåte; Bland alle ingredienser og smak til med mandeldråper. Ha i (etterhvert som du knar) ekstra sukrin-melis dersom du ønsker den søtere, og ekstra mandelmel dersom du ønsker hardere konsistens. La deigen hvile i 15 min, del den så i 12 like store deler, trill kuler og dypp i smeltet sjokolade. Avkjøl.

Kyllingwraps (2 porsjoner) 

200 g kyllingkjøtt
100 g brokkoli
1 gulrot
1/2 agurk
1 ring ananas
1 ts mild karripasta
2 grove wraps

Bruk ferdigstekt kyllingkjøtt for gryteretter. Skjær gulrot i små biter eller bruk den grove siden av rivjernet.Del brokkoli og ananas i mindre biter. Varm olje og karripasta i en stekepanne og fres kylling, grønnsaker og ananasbiter i noen minutter. Tilsett ananas-saft og smak til med salt og pepper. Fyll wrapsene med kyllingblandingen, rull sammen og pakk de inn i aluminiumsfolie for tur. 

Eggedosis med Sukrin (4 porsjoner)

4 egg
4 ss Sukrin (ha i mer om du vil ha den søtere)

Piskes stivt, og serveres i glass. Pynt gjerne med et mynteblad eller bruk fantasien ;-)

Rått egg (som i eggedosis) inneholder alle de viktige vitaminene og en rekke mineraler, sporstoffer og ikke minst proteiner. Og når vi da bruker sukrin fremfor sukker.. Kan det da bli sunnere!!? ;-) I tillegg smaker det supergodt og er veldig mettende :-)

Tips for barn: 1/2 ts kakao/sjokoladedryss over eggedosisen gjør den ekstra god
Tips for voksne: 2 ss cognac i eggedosisen gir en god og rund smak

Enkel og sunn
epledessert
                                                                                    
4 epler
2 ss sukrin
1 ts kanel
20 hakkede mandler

Del eplene i båter (behold gjerne skallet) og fordel de i en ildfast form. Strø over sukrin, kanel og hakkede mandler. Stekes i 15-20 min. ved 200 grader, eller til eplene kjennes møre. Serveres med mager kesam.

Søtpotet Snacks

Søtpoteter (så mange du vil)
Raps- eller solsikkeolje
Urtekrydder (bruk det du ønsker - f.eks timian, basilikum, oregano o.l)
Presset hvitløk eller hvitløkspulve setter en ekstra spiss på snacksen
Chili- eller paprika pulver setter også god smak (ekperimenter litt med krydder)
Grovt havsalt
Grovt pepper

Del søtpotene på langs og i passe tykke staver (1x1 cm) og fordel de i en ildfast form. Pensle med rapsolje eller solsikkeolje, strø over havsalt og det du måtte ønske av pepper og div. krydder. Stekes i ca.15 min. ved 200 grader. Avkjøles og spises som snacks med dip av kesam og dipkrydder. 

Er du en populær "selskapsløve" som blir invitert både hit og dit i påsken, og ikke vet hva du får servert, så tenk heller mindre mengde når du forsyner deg :-)                                                                                     

Og NB! NB! Nyt og benytt fridagene til enten fot- eller skiturer, kom dere ut i skog og mark eller til fjells! Og er vi heldige med været blir det også en gylden mulighet til påfyll av D-vitamin fra solen! :-) 

Ha en STRÅLENDE påske allesammen! 





mandag 11. april 2011

Nordisk diett

En delikat og innholdsrik livsstils- og kokebok som jeg absolutt vil anbefale alle!

Boken fokuserer på sunn og kortreist mat, på de gode næringsstoffene og alle helsefordelene. Sesongens råvarer danner grunnlaget for kostholdet ditt fra uke til uke. I den nordiske livsstilen inngår aktivitet som en naturlig del. Boken inneholder derfor også et kapittel om trening og aktivitet som gjerne kan gjøres ute i naturen. Du får konkrete tips til hvordan du kan ta det viktige steget mot en sunnere livsstil. Boken inneholder over 70 oppskrifter på enkle, sunne retter med norske råvarer, tilberedt på en ny måte.

En endring i kostholdet som er av permanent karakter vil normalt ikke omtales som diett, men som en kostholdsendring/livsstilsendring. Når det er sagt så benyttes ordet Diett i enkelte anledninger synonymt med kosthold som i dette tilfellet.

Dette er altså ikke en diett som har fokus på vektreduksjon, men et sunt kosthold med fokus på forebyggende helse og ikke minst er de smakfulle rettene basert på friske NORSKE råvarer :-)






Løp og kjøp! :-))

fredag 8. april 2011

Smakfull, fiber-rik og sunn Gulrotkake :-)

Lyst på noe godt i helgen?

Prøv denne smakfulle og fiber-rike gulrotkaken som er enkel å lage i tillegg til at den er litt sunnere/magrere enn andre kake-alternativ ved at sukker er byttet ut med sukrin (et søtningsstoff som ikke tas opp i kroppen). Denne kan dere nyte med god samvittighet ;-)

Kaken (uten aprikoser) er også tryggere for diabetikere da den ikke inneholder sukker men sukrin som er et naturlig produkt uten tilsetningstoffer, basert på sukkeralkoholet Erythritol.

Erytritol er særlig interessant fordi det ved siden av å ha de samme nøytrale eller gunstige egenskapene som andre sukkeralkoholer, tilføres kroppen så lite energi som 0,2 kcal/g, og sukkermolekylet gir ingen blodsukkerstigning i små mengder. Til sammenligning gir 1 kilo erytritol ikke mer enn 200 kcal, mens 1 kg hvitt sukker gir hele 4000 kcal eller 20 ganger så mye.




Ingredienser:

3 egg
250 g Sukrinmelis (helsekostbutikker)
1 dl Rapsolje
1 1/2 ts Natron
1 1/2 ts Kanel 
(evt. litt nellik og kardemomme)
1 1/2 ts bakepulver
1 1/2 ts vaniljesukker
150 g Hvetemel
50 g Hi-Maize fiber (helsekostbutikker)
250 g revet gulrot
(evt. en neve hakkede valnøtter- og aprikoser i tillegg)

Topping:

200 g kremost naturell
150 g Sukrinmelis
2 ts vaniljesukker
Saften av 1/2 lime

Fremgangsmåte:

Visp egg og sukrinmelis til eggedosis. Bland alt det tørre i en bolle og ha det i eggedosisen sammen med oljen. Tilsett revet gulrot og evt. hakkede valnøtter og aprikoser.

Topping; Pisk alle ingrediensene til en jevn glasur.

Steking:

Hell kakerøren i en smurt, rund form eller en usmurt rund teflonform. Stek kaken midt i ovnen ved 170 grader i ca.40 min. Avkjøl i formen og fordel glasuren jevnt utover kaken.

Vel bekomme og GOD helg! :-)



mandag 4. april 2011

Udokumenterte helsepåstander i God Morgen Norge!

Siv Hauge som gjestet God Morgen Norge 4. og 5. april, kaller seg ernæringsterapaut og har sin kompetanse gjennom Naturopat og ernæringsterapi ved Norsk Akademi for Naturmedisin (NAN) - en skole innen Alternativ Medisin som tilbyr et 2,5 årig studie som kombinerer ernæring og naturopati der ernæringsdelen utgjør litt i overkant av 1 år kontra utdannelsen til en klinisk ernæringsfysiolog som utgjør 5 år. Skolen (NAN) er ikke godkjent som en høgskole, og gir heller ingen bachelor-grad innen ernæring. 

Hun er altså ikke ernæringsfysiolog/biolog, men har nok noe kunnskap om ernæring likevel. Dog er det tydelige tegn på manglende kunnskap her... Bl.a. manglende kunnskap om/kjennskap til noen av rapportene/studiene som ligger til grunn for de nye kostrådene, noe som kommer tydelig frem når hun ytrer sine helsepåstander som IKKE understøttes av vitenskapen, tvert i mot.

Men.. uansett kompetanse og kunnskapsnivå og uansett om man kun har et weekend-kurs eller har en universitetsgrad i ernæring, så MÅ/BØR det gjøres grundig research i forkant av en helsepåstand! Det er litt forundelig at TV2 tillater den slags markedsføring som faktisk gir feilinformasjon til seerne.


Litt om påstandene (ordrett gjengivelse)

Påstand 1: Karbohydrater er IKKE godt for kroppen vår

Påstand 2: Mettet fett ER gunstig for helsen vår

Påstand 3: Mettet fett øker IKKE risiko for hjerte/kar sykdommer

Påstand 4: Vår rase hadde ikke overlevd UTEN kjøtt og mettet fett

Påstand 5: All margarin er "FY FY"! (NB! margarin inneholder de sunne og essensielle planteoljene/omegafettsyrene)

Påstand 6: Insulinutskillelse fører til lagring av fett i kroppen (NB! Dette er den ENESTE av ovennevnte påstander som støttes av vitenskapen, men her ble det heller ikke henvist til kilder)


HVA baseres disse påstandene på?
HVOR kan vi finne beviser for disse påstandene?

Dersom en helsepåstand blir lagt frem i media, bør studiene/rapportene som ligger til grunn for helsepåstanden også kunne dokumenteres.

Eller som i dette tilfellet, bevis for manglende dokumentasjon. For det finnes faktisk en rekke gode og godkjente studier som viser noe helt annet enn det som ble hevdet av Siv Hauge i God Morgen Norge. Bl.a VET vi at det foreligger en rekke solide studier som viser til signifikant sammenheng mellom mettet fett og hjerte/kar sykdom. Dette begynner faktisk å bli gammelt nytt folkens, og da er det forundelig at vi fortsatt hører påstander om det motsatte....??

HUSK; 
  • Vær kitisk til "løse" og useriøse helsepåstander 
  • Sjekk alltid kildene som påstandene baserer seg på
  • Sjekk om personen som fremmer påstanden i det hele tatt har gjort research i forkant av sin  påstand
  •  
    NB! Dette er IKKE et "angrep" på personen Siv Hauge som sikkert er en flink terapaut innen SITT område, men skal man komme med en helsepåstand, må man også kunne svare på ett eller flere HVORFOR og dernest kunne henvise til BEVIS som en vitenskapelig rapport eller studie som viser signifikant resultat.

    Til slutt; "Det enkle er det beste!" Så spis variert og sunn kost folkens og tenk heller mengde fremfor å eliminere matvarer som ER gunstige for vår helse og for våre kroppsfunksjoner :-)





    lørdag 26. mars 2011

    Lavkarbo.....??

    Verden vil bedras!

    Eller... vil den egentlig det??  Selv om vi lar oss friste av såkalte raske løsninger, så vil vel de fleste av oss også vite hva som skjer i kroppen når vi velger en "trend-diett" av f.eks. typen "lavkarbo"?

    Ja, vi vil forbrenne fett ved å være i ketose, men akkurat det samme skjer jo uansett dersom vi tilfører kroppen mindre kcal (av variert kost inkl. karbo) enn det den forbruker, så hvorfor i all verden velge bort karbohydratene? Vi trenger altså IKKE å være i ketose for å redusere vekten.

    Hva betyr det så for kroppen å være i ketose?

    Ketose betyr opphopning av keton stoffer i blodet, hvilket igjen betyr "surt blod" (lavt blodsukker) som er lite gunstig for kroppen (spesielt for hjernen og muskulaturen).

    Hvilke ulemper medfører en slik diett?
    1. Hjernen trenger og bruker glukose (blodsukker) konstant, og muskulaturen trenger glukose for å kunne yte/arbeide/trene. Et underskudd av karbohydrater (som gir glukose) vil derfor føre til konsentrasjonsvansker og utmattelse ved trening. Vi vil ikke kunne yte maksimalt hverken mentalt eller fysisk.
    2. Kroppen går i underskudd av viktige næringsstoffer som mineraler og vitaminer (antioksidanter) som følge av for lite frukt/bær/grønnsaker og fiber (det finnes fortsatt ikke god nok dokumentasjon på at kosttilskudd/multivitamintabletter kan erstatte disse næringsstoffene).
    3. Fravær av uløselig fiber kan bidra til reduksjon av de gode mage/tarm bakteriene som livnærer seg nettopp av den type fiber som vi får fra grove kornprodukter. Vi er helt avhengig av å opprettholde en sunn og god tarmflora, men dersom bakteriene ikke får næring vil de ikke kunne formere seg og gjøre jobben sin, og vi risikerer mage/tarm problemer av diverse slag.
    4. Kostholdet fordyres, da mye av maten må kjøpes i spesialforretninger p.g.a liten tilgjengelighet i vanlige butikker. Brødene, som gjerne består av div. nøttemel og glutenfrie blandinger må bakes selv, da slike brød ikke er å finne hverken i bakeriene eller i matbutikker.
    5. Kostholdet begrenses veldig da de aller fleste matvarer inneholder karbohydrater.
    6. Det sosiale livet begrenses da de fleste restauranter ikke har "lavkarbo" retter på menyen, venner og bekjente som ikke følger den samme dietten vil måtte lage egen mat til "lavkarbo" gjestene osv osv.
    7. Hvilke signaler mottar barna når de ser mor og far eliminere så mye mat fra kostholdet?
    8. På et eller annet tidspunkt skal man tilbake til "vanlig" kosthold, og hva skjer med vekten da???

    Nei folkens! Gjør det heller ENKLERE for dere selv :-) Spis VANLIG, VARIERT og SUNN  kost! :-)


    Tenk heller mengde og bruk litt sunn fornuft som eks.; "spis gjerne 1 bolle, men ikke spis 10 - og spis gjerne den ene bollen 1 gang i uken, ikke hver dag!" ;-)

    Men.. spis SUNNE karbohydrater HVER dag (grønnsaker, frukt og grove kornprodukter) så vil dere bedre kunne benytte og utnytte de deilige vårdagene fremover til fysisk ute-aktivitet! Så ta frem sykkelen eller joggeskoene og kom dere ut minimum 30 minutter per dag!

    Ha en FLOTT og aktiv vårhelg! :-)

    mandag 21. mars 2011

    Energibalanse


    Hva betyr det å være i energibalanse?                                               

    For å opprettholde en energibalanse må vi sørge for å innta like mye energi (kcal) som vi forbruker i løpet av en dag. 

    ENERGI INN = ENERGI UT

    De næringsstoffene som gir energi er; karbohydrater, fett og protein. Disse energigivende næringsstoffene bør igjen ha en sammensetning tilnærmet 55% karbohydrater, 30% fett og 15% protein. 

    Dette betyr at vi bør spise mest av karbohydrater (hovedsakelig frukt, bær, grønnsaker og kornprodukter) litt mindre fett (hovedsakelig det sunne fettet som vi får fra fisk og planteoljer inkl. nøtter) og enda litt mindre protein (kjøtt og meieriprodukter). NB! Fisk er en god kilde til både sunt fett (omega3) og protein med høy kvalitet, så spis gjerne en fiskeposjon HVER dag!

    Ved å ha et riktig sammensatt kosthold (som nevnt over), velge variert, sunn og fargerik mat vil vi i tillegg få tilført de andre viktige næringsstoffene som vitaminer og mineraler.

    Vanskelig?

    Det trenger det ikke å være :-) Her er noen enkle regler:
    • Se etter nøkkelhullsmerkede matvarer når du gjør innkjøp (nøkkelhull = sunnere alternativ)
    • Se på grovhets-skalaen når du velger kornprodukter (velg grovt!)
    • Velg type fett som holder seg mykt/flytende i kjøleskap som oljer og margarin (ikke smør)
    • Tenk 5 om dagen av grønnsaker/frukt/bær (f.eks.1 eple, 1 gl.juice, 1 posjon grønnsaker m.m.)
    • Tenk 3 om dagen av meieriprodukter (f.eks. 2 glass melk og en yoghurt eller ost på brød)
    • Spis fisk minst 4 ganger per uke (som middag eller pålegg)
    • 5-6 måltider pr.dag! 4 hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og kvelds) i tillegg til 1-2 mellom måltider (en frukt, yoghurt eller lignende)
    • Drikk VANN som tørstedrikk
    Vel.., da skulle alt ligge til rette for at du kommer i energibalanse :-) Synes du fortsatt det er vanskelig, så ta kontakt med en ernæringsfysiolog for gode råd og veiledning.
    Ha en strålende vårdag! :-)

    søndag 6. februar 2011

    Rita`s egenkomponerte Salsa-Laks

    En sunn, enkel og smakfull lakseform :-)

    Dette trenger du: 

    4 stk. laksefileter 

    Saus:
    2 bokser hermetiske tomater (du kan også bruke ferske)
    2 ss tomatpure
    1 ts hvitløkspure (evt. 1 knust hvitløksbåt)
    2-3 store sjalottløk
    1 ts rosmarin
    1 ts timian
    1 ts chilipulver eller 1/2 fersk chilli (finkuttes)
    1/2 ts salt
    1/2 ts grov pepper
    1 ss rapsolje
    1-2 dl sterk grønnsaksbuljong (spe på når sausen tykner under koking)
    1 ts sukker dersom du synes sausen blir for syrlig (kan sløyfes!)

    Tilbereding:

    Bruk en stor kjele og ha i herm.tomater, tomatpure, sjalottløk (oppskjært i tynne halve ringer), knust hvitløk, alt krydder samt olje (vent med salt, sukker og buljong) og la blandingen koke en halv time på svak varme. Dette for at krydderet skal sette smak.

    Rør i sausen underveis og dersom den tykner veldig sper du på med ferdigblandet sterk buljong (du kan bruke grønnsak -el. fiskebuljong/fond). Smak til med salt og ekstra krydder/pepper dersom ønskelig. Dersom du synes smaken er for syrlig tilsetter du litt sukker (1/2 ts burde være nok).

    La sausen koke ytterligere 15-20 min., og sett den deretter til avkjøling (bare så den blir litt lunken). Fordel lakse-skivene i en ildfast form og ha sausen over (løft litt på filetene slik at noe av sausen kommer under). Settes midt i ovnen på 200 grader i 20 min.

    Serveres med det du måtte ønske av tilbehør. Jeg anbefaler brokkoli og bygg-gryn :-)

    Velbekomme! :-) 

    onsdag 20. oktober 2010

    Kari da....

    ...  Drar du "strikken" for langt er det en stor risiko for at den glipper, slår tilbake og treffer deg selv fremfor de du "siktet" på i utgangspunktet.

    Har du lest utkastet til de nye anbefalingene fra Helsedirektoratet? De er ganske så nær opptil Fedon`s anbefalinger. Det som i hovedsak har skilt Fedon`s anbefalinger fra Helsedirektoratet sine (foruten E% fordelingen) er poteten som han mener vi bør unngå. Dersom du leser de nye anbefalingene vil du se at poteten ikke lengre er en del av grønnsakskvoten, i tillegg til at de faktisk har redusert E% av karbohydrater i retning Fedon`s anbefaling.

    Jeg tipper Fedon selv vil "gni seg litt i hendene" når den nyreviderte utgaven av "De norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet" fra Helsedirektoratet foreligger, men det er nå en gang slik at forskningen går sin gang, og i dette tilfellet ser det ut til at Fedon var litt forut for sin tid... Det er fortsatt noen ulikheter mellom hans anbefalte diett og helsedirektoratets, men de er forholdsvis små.

    Når det gjelder Grete Roede konseptet, vil jeg si de står enda nærmere de norske anbefalingene både mht. kosthold, E% fordeling av energigivende næringsstoffer, øvrige næringsstoffer, mosjon/trening etc. etc. Om du gjør litt reseach rundt konseptet vil du se at Grete Roede faktisk er veldig opptatt av å følge de norske anbefalingene, og har et tett samarbeid med både helsedirektoretet og mattilsynet.

    Vi, som ernæringsfysiologer, må selvsagt være kritiske til en del trend-dietter og det skal vi være, men vi må samtidig være forsiktig med å generalisere. Ikke minst bør vi gjøre GOD reseach FØR vi uttaler oss.

    Men Kari.. du skal ha for at du fikk dette frem i lyset, som igjen har skapt debatt rundt en meget aktuell problemstilling, nemlig overvekt/usunn livsstil generelt, som igjen har bidratt til å belyse flere aspekter rundt dette temaet. En av de beste ringvirkningene ved denne debatten så langt er nok helsedirektør Bjørn-Inge Larsen`s forslag om å øke avgiftene på usunn mat og redusere avgiftene på sunn mat/nøkkelhullsmerket mat! :-)

    Det kommer som oftest noe positivt ut av enhver handling.. til slutt! :-))

    søndag 17. oktober 2010

    Har du tenkt over...

    ... hvorfor vi har tykktarm? Og hvorfor den "huser" en bakterieflora?

    Tykktarmen er et aktivt metabolsk organ som spiller en avgjørende rolle i nedbrytningen av komplekse karbohydrater. Denne funksjonen er livsviktig for planteetende dyr og har stor klinisk betydning for mennesker.

    Tykktarmens bakterieflora er også av stor betydning for oss. Floraen påvirkes av hva vi spiser, og vi påvirkes av hva floraen spiser. En rekke lidelser/sykdommer kan tenkes å bero på forstyrrelser i tykktarmens metabolisme, og den symbiotiske næringsutvekslingen som foregår i tykktarmen MÅ pleies. Mye taler for at vi bør bli flinkere til å utnytte vårt fermenteringsorgan, slik planteetere gjør. Vi har nemlig tykktarm for at vi også skal kunne spise "gress"! ;-)

    Så... hvordan har det seg at enkelte mennesker er overbevist om at vi ikke er konstruert for å spise karbohydrater? Jeg mener selvsagt de som har valgt å livnære seg på fettdietten, proteindietten eller ketosedietten (ketolysedietten som den også kalles). Deres hovedargument er ofte henvisning til steinalderfolket som bare spiste kjøtt...???

    Punkt 1.: Steinalder perioden, slik vi kjenner den, varte i 6000 år (fra eldre steinalder som varte fra 10.000- 4.500 år f.kr. til yngre steinalder som varte fra 4.500-1.800 år f.kr.) Jeg vil tro at de som henviser til kjøttetende steinalderfolk har misforstått litt, og/eller ikke gjort god nok research i hvordan steinalderfolket faktisk levde mesteparten av perioden. Faktisk så antar man at steinalderperioden går så langt tilbake som 2,6 mill. år.

    Punkt 2.: Steinalderfolket livnærte seg av mat de fant på bakken, i trærne, i fjæra osv., som røtter, frukt, urter, div. viltvoksende grønnsaker og sjø-grønt i tillegg til små skalldyr o.l. Mennesket hadde enda ikke oppdaget hvordan de kunne skape ild, hvordan å lage våpen m.m. Så hvordan skulle de da kunne klare å ta livet av et dyr? Dersom de, mot formodning klarte det, hvordan skulle de da kunne slakte det og ikke minst tilberede det uten ild? Det var først i overgangen av steinalderperioden til jernalderen de oppdaget ild og begynte å lage våpen.

    Altså.. Steinalderfolket spiste karbohydrater!! Punktum! ;-)) Det er det jeg vil frem til! ;-) De var også utstyrt/skapt med tykktarm, akkurat som oss og de fleste andre plante-etende dyr. Vi er skapt med tykktarm for å kunne fordøye fiber/komplekse karbohydrater ved hjelp av våre små venner og livsledsagere, probiotika-bakteriene (tarmfloraen - mage/tarm bakteriene).

    Og.. har dere tenkt på hva som vil skje med våre små, men vitkige livsledsagere dersom vi slutter å spise fiber/karbohydrater? Deres samfunn vil gå en sikker død i møte, og vi vil miste vår bakterieflora som er SÅ VIKTIG for vårt fermenteringsorgan, nemlig tykktarmen!! Deretter starter ringvirkningene....

    Nei folkens.... ta til fornuft og la kroppen få de næringsstoffene den trenger! Sunne karbohydrater er IKKE farlig - tvert i mot! :-)) 

    GOD helg! :-)



     

    fredag 24. september 2010

    Visste du at....

    Vår smakfulle men undervurderte brokkoli inneholder en antioksidant ved navn Sulforaphane som blokkerer de enzymene som forårsaker ødeleggelse/nedbrytning av leddene ved Artrose (slitasjegikt)?

    Les forskningsresultatet her:
    http://www.uea.ac.uk/mac/comm/media/press/2010/sept/homepagenews/broccoliarthritis  

    Nå har vi altså enda en god grunn til å spise brokkoli, da denne antioksidanten ikke bare hemmer videreutvikling av en allerede fremtreden artrose, men virker også forebyggende og da mtp mennesker som trener mye eller utsetter kroppen for hard belastning ved tungt arbeid o.l. 

    Så hva med en kjempegod, men veldig enkel brokkoliform i kveld? ;-)

    Dette er en av mine egne fredags-favoritter som jeg gjerne vil dele med dere:

    Ingredienser:
      
    1 stor frisk brokkoli
    5 dl lettmelk
    5 egg
    salt og pepper (1/2 ts. av hver - eller smak til)
    Urter som timian, oregano og basilikum (bruk det du har - ca. 1/2-1 ts.)
    1 pk. kokt skinke (evt. annet magert kjøtt)
    Ost om ønskelig 

    Fremgangsmåte:

    Skjær stilken i biter og del brokkolien i små buketter. Kok dem ca. 5 minutter i lettsaltet vann.
    Sil kokevannet godt av, og legg de i en smurt ildfast form (evt. bruk stekefolie om du vil unngå fett)
    Visp sammen melk + egg, og tilsett litt salt, pepper og oregano. Hell blandingen over
    brokkolien i formen. Kutt skinkeskivene i biter og legg dem utover på toppen. Strø litt raspet ost over om ønskelig.

    Formen settes på midtrillen i ovnen og stekes på  225 ºC  i ca. 15 minutter.

    Serveres med grove rundstykker :-)

    Ha en KOS fredagskveld og helg!  

    torsdag 13. mai 2010

    Ned i vekt FØR sommeren???

    "Plutselig" er det sommer igjen, og mange har selvsagt tenkt på det helt siden i fjor.. at.. "Neste sommer vil jeg være slank/slankere!" ;o) Men vi har da god tid, det er da et helt år til neste sommer?



    Vel... så skjer det samme som skjer hvert år i mai måned... Vi pakker frem sommertøyet, og wops! Av en eller annen grunn har de "krympet" i boden under vinterhalvåret! Eller....?? Nei..., de har nok ikke det ;o)

    Deretter begynner vi, febrilsk og med høyt stressnivå, å lete etter gode tips for "superspeed-slanking".. Vi har jo kun 2-4 uker på oss før vi skal inn i bikinien og ut på stranden!! HJELP!! :o/

    Jeg møter noen av disse hvert år og hver dag på denne tiden.. Noen prøver seg på en lavkarbo-diett, andre benytter fett-dietten, babymat-dietten, eple-dietten, div. milkshake-dietter osv. osv. Og det forundelige er at man hvert år prøver seg på den samme dietten som ikke virket i fjor, eller som virket der og da men førte til vektøkning så snart man var ferdig med kuren :o/

    La oss være litt realistiske.. INGENTING kommer av seg selv! Det finnes INGEN lettvinte og lynraske løsninger! Og i enkelte tilfeller må man til med en livsstilendring.. "Rom ble ikke bygget på en dag" og det blir ikke vi mennesker heller ;o)

    Men.. vektreduksjon ER faktisk så enkelt som å tilføre kroppen litt mindre energi/kcal enn hva den forbruker i løpet av et døgn :o) Når det er sagt er det også viktig å sørge for at man får i seg de viktige næringsstoffene i en slik vektreduksjonsfase. Og dersom man i tillegg øker den fysiske aktiviteten, vil man oppleve ytterligere vektreduksjon samt økt helsegevinst.

    Man trenger ikke gjøre det vanskeligere enn det faktisk er, og med SMÅ GREP over lengre tid vil man ikke bare gå ned i vekt, men samtidig unngå tap av viktige næringsstoffer, muskelmasse og ikke minst kunne beholde den vekten man ønsker og forbli der :o)

    Noen tips:
    • Bytt ut de fete matvarene med magrere alternativer - f.eks karbonadedeig (gjerne av kylling/kalkun) fremfor kjøttdeig, flytende margarin (planteoljer) fremfor hardt margarin (mettet animalsk fett), ekstra lett melk fremfor hel- og lettmelk, mager ost fremfor vellagret osv.
    • Spis mye fiber - grovt brød/knekkebrød, fiberrik kornblanding/musli og mye grønnsaker (variert)
    • Lær deg kostberegningsprogrammet Mat på Data som du finner på Matportalen.no (nedlastning er gratis) for lettere å kunne finne ut hvor mye kcal og næringsstoffer hvert måltid inneholder osv.
    • Spis FØR du går i butikken for å handle mat ;o)
    • Øk din fysiske aktivitet - ved å velge trappen fremfor heisen og rulletrappen, gå/sykle hele eller deler av veien til jobb/skole, gå en kveldstur på min. 30 minutter osv.
    Man trenger altså ikke å gå for dyre og "vanskelige" dietter, eller trene ved dyre helsestudioer for å oppnå vektreduksjon og bedre helse :o))

    Om dere likevel føler dette blir vanskelig, så ta kontakt med meg eller en annen ernæringsfysiolog der du bor og få hjelp til valg av sunnere og magrere matvarer/retter, bergning av energiforbruk m.m.

    Det ER mulig å endre livsstil uten å måtte føle at man forsaker ALT av livets goder :o)) Og husk! det beste resultatet oppnår du ved en vekreduskjon på 1-3 kg pr.mnd. :o)



    Blogglisten




    tirsdag 11. mai 2010

    Blogg-kurs!


    Jeg synes, som sikkert mange andre, at det er vanskelig å sette seg skikkelig inn i denne bloggingen da det meste av veiledningen fra Google er på engelsk...


    Imidlertid fant jeg et meget bra GRATIS blogg-kurs på NORSK, som jeg vil dele med dere :o))


    Kopier linken http://www.gratisbloggkurs.no til nettleseren, eller klikk deg inn direkte fra overskriften (markert i grønt over) :o))


    Her er det mange GODE tips, som gjør det enkelt å blogge! :o) Lykke til! :o)

    ... 

    lørdag 17. april 2010

    Visste du at...

    SOLEN er den aller beste kilden til vitamin D i sin naturlige form? :o))

    Nå er våren i anmars og vi kan igjen begynne å fylle på med dette vitaminet som er så viktig for oss, men som vi ofte får for lite av i vinterhalvåret.

    Vitamin D i sin naturlige form forekommer heller ikke i så mange matvarer bortsett fra i fet fisk. Tran, margarin, ekstra lett melk og enkelte andre matvarer er beriket med vitaminet, dvs. kjemisk fremstilt vitamin D som blir tilsatt matvaren. Slike matvarer og/eller vitamin D i form av kosttilskudd er spesielt gunstig (i vinterhalvåret) for kvinner fra 50 års alder mht. å forebygge og forhindre utvikling av osteoporose (benskjørhet).

    Vitamin D er et fettløselig vitamin som lagres i lever, og bør derfor ikke tilføres i altfor store doser i form av kosttilskudd. Anbefalt dagsdose for voksne er 7 mikrogram, for barn og eldre 10 mikrogram.

    Vitamin D er forløperen til et steroidhormon som har som oppgave å regulere mengden kalsium i blodet ved å sørge for riktig opptak fra tarmen og styre hvor mye kalsium som skilles ut i urinen. For å hindre avkalkning av skjelettet må kroppen tilføres nok kalsium og fosfat, og vitamin D er altså viktig for å øke opptaket av disse stoffene. I tillegg regulerer vitamin D-hormonet celledeling i en rekke vev, blant annet hud og immunsystem.

    Heldigvis trenger vi bare litt sol for å få nok vitamin D, men et minimun bør være 10-20 min. bestråling på hender og ansikt uten solfaktor. Store soldoser derimot, slike som gjør oss solbrente, bryter faktisk ned D-vitaminet de små dosene har laget, før det er transportert fra huden til indre, vitale organer (lever og deretter nyrer), så derfor er det viktig å smøre huden med beskyttende solkrem dersom man ønsker å sole seg mer enn de 10-20 minuttene som skal til for å danne dagsdosen av vitamin D i huden.

    Så nyyyyt og utnytt solen mens den er her de neste månedene mine venner! :o) Men husk.. ALT med måte.. inklusive solen ;o))

    torsdag 11. mars 2010

    Anonym skrev...


    Kjære Rita!

    Hvordan er det med rødvin, er det ikke sånn at det er sunt?

    Hilsen Bente og Toril ;)

    11. mars 2010 10.32



    Rita svarer:



    Hei Bente og Toril :o)

    Rødvin inneholder sterke antioksidanter, som i seg selv bidrar til et styrket immunforsvar. Det viser seg faktisk at chilensk vin har et høyere innhold av disse antioksidantene en annen vin :o) Dette kan skyldes flere faktorer som druesort og vekstklima.

    Rødvin har derfor blitt fremstilt som "hjertegodt" fordi det øker mengden av det "sunne" kolesterolet HDL. Men samtidig øker alkoholen i rødvinen mengden av triglyserider i blodet, dette er fettstoffer som lett avleires i blodårene.

    Men jeg kan trøste dere med at inntil ett glass rødvin om dagen for kvinner ikke øker sykdomsrisikoen :o) ... Men reduserer den heller ikke dessverre iflg nyere forskning ;o)

    Det er mange delte meninger om vin, men igjen så mener jeg det er MENGDEN og IKKE selve vinen eller annet som er skadelig ;o)

    Uansett.., det ER viktig å kunne tillate seg litt kos av og til :o) Det å nyte et glass smakfullt rødvin f.eks. i hyggelig selskap gir i hvertfall en mental helsegevinst om ikke fysisk :o))

    Ha en flott dag! :o)


    fredag 26. februar 2010

    Et leserspørsmål:


    Anonym skrev...

    Hvorfor er det sunnere å spise mørk sjokolade enn lys sjokolade? Er det helt greit å spise kokesjokolade? Er takknemlig for svar!



    Rita svarer...

    Sjokoladen i seg selv er faktisk sunn, da denne er laget av kakaoplantens frø som inneholder sterke antioksidanter :o)

    Det som gjør sjokoladen usunn er det usunne fettet.. En 40-grams lys sjokolade inneholder nemlig omtrent åtte gram med usunt, mettet fett! (og så har vi tilsatt sukker i tillegg selvsagt)

    Jo mørkere og mer konsentrert sjokoladen er, jo mindre mettet fett er det i den :o)

    Og JA, du kan trygt kose deg med litt kokesjokolade eller annen mørk sjokolade av og til :o))

    Men husk: Det er ikke selve sjokoladen eller kakestykket m.m. som er skadelig.., det er MENGDEN! ;o)


    tirsdag 23. februar 2010

    Ta vare på huden i kulden...


    Sheabutter


    Skal du på en lengre skitur eller være ute i kulden over lengre tid, bør du smøre huden med fett og IKKE vannbaserte hudkremer!
    Sheabutter er rent fett som beskytter mot uttørring, frostskader og sprukken hud. Og huden holder seg utrolig smidig og myk :o) 
    Selv bruker jeg og anbefaler Yemam Sheabutter som inneholder et naturlig E-vitamin. Et økologisk Afrikansk produkt som kan brukes av alle, både barn, voksne og personer med hudallergier eller sensitiv hud :o) 
    Selv er jeg veldig sensitiv for kremer, men denne tåler jeg :o) En super vinter-hudkrem!! Og kjempefin for små barn som er ute hver dag i lengre perioder :o)

    Fåes kjøpt i helsekost eller på nett ;o)



    PROBIOTIKA



    Våre gode venner Acidophilus og Bifidus 


    Hva er probiotika?

     

    Probiotika er en spesiell type levende tarmbakterier, vanligvis melkesyrebakterier, som er en naturlig del av tarmene våre. Ved å tilføre ekstra av disse bakteriene via tilskudd eller mat som har disse tilsatt kan man styrke tarmens helse og immunforsvar. Mat som er tilsatt probiotika er såkalt functional foods.



    Hvem trenger probiotika?


    Tarmens bakterieflora er ømfintelig og kan forandre seg raskt for eksempel etter en antibiotikakur, etter omgangssyke, matforgiftning eller ved ”sydenmage” etter å ha vært utsatt for fremmede bakterier.

    Det er også forskning som tyder på at stress, uregelmessige måltider og for lite fiber, fører til en dårligere tarmflora som igjen kan føre til diaré, forstoppelse, luftplager eller magesmerter. Det er studier som viser at barnehagebarn som tar probiotikatilskudd har mindre med mage-tarmproblemer.

    Det kan tyde på at probiotika også kan virke forebyggende. Man trenger derfor ikke å ha noen symptomer for at man skal ha nytte av det. For noen med colon irritable og laktoseintoleranse kan også probiotika også ha en positiv effekt.



    Hvilke matvarer inneholder probiotika?


    I Norge er det fremdeles et begrenset utvalg av produkter med probiotika. Det er forskjellige stammer med bakterier som har litt forskjellig virkning på tarmen.

    Det er forsket mest på den såkalte LGG® (Lactobacillus rhamnosus GG) bakterien som finnes i Biola melk og -yogurt. I Cultura finnes Lactobacillus acidophilus og Bifidobacterium lactis, mens i Actimel drikkeyogurt finnes den en stamme som heter Lactobacillus casei defensis og i Activia yoghurt; Bifidobacterium animalis DN-173 010.

    Det viktigste når man skal velge å bruke probiotika, er at man tar litt hver dag. Både Actimel, Activia og noen av Biolaproduktene kommer i praktiske, små porsjonspakninger som er klare til bruk.

    søndag 21. februar 2010

    Dagens middag :o)


    Rita`s selvkomponerte chiligryte - en sunn, mettende og smakfull rett


    Dette trenger du:


    5-600 g kvernet kjøtt eller karbonadedeig

    2 dl black eye bønner (eller andre mellomstore/store bønner)

    2 dl adzukibønner (evt. andre små bønner eller linser) 

    2 mellomstore gule løk

    1 rød- og 1 grønn paprika

    1 liten boks maiskorn

    1/2 pose champignon

    1-2 røde chili

    2 ts knust hvitløk

    3 bokser knuste tomater eller tilsv. mengde hakkede ferske tomater

    2 ss tomatpure (kan sløyfes)

    Rosmarin (etter smak)

    Timian (etter smak)

    Salt og pepper (etter smak)

    LITT sukker (etter smak/kan sløyfes)


    Fremgangsmåte:


    1. Bønner legges i vann kvelden før. Siles og skylles etter 8-9 timer, og kokes i nytt vann ca. 20 min. Siles og avkjøles. Oppbevares i en bolle med lokk.
    2. Bruk en stor kjele, og ha i hakkede tomater/knuste tomater på boks sammen med tomatpure som en basis.
    3. Kvernet kjøtt/karbonadedeig stekes sammen med kuttet champignon- og chili, og tilføres tomatsausen i kjelen.
    4. Strimle parika og løk, og ha dette direkte i gryten.
    5. Ha i hvitløk, rosmarin, timian, salt og pepper.
    6. La gryteretten koke en halvtime for å få frem smaken fra rosmarin, timian, chili, paprika og løken. Smak på ny og tilfør (om nødvendig) ekstra krydder/salt og pepper. Smak til med LITT sukker om retten er for syrlig.
    7. Ha tilslutt i maiskorn og bønner. La retten surre 10-15 min. under lokk.


    Retten serveres med grove rundstykker.

     

    Bon apetit! ;o)




    tirsdag 2. februar 2010

    Nytt år og nye muligheter ;o)


    Nå er det lenge siden det ble skrevet noe her, men det vil bli hyppigere innlegg på sikt ;o)

    De siste måneder har gått med til studier, så det er årsaken til at det har vært litt "kjedelig" her på Eden Lifestyle ;o)

    Men.. skal man bli en dyktig Ernæringsfysiolog må man tilegne seg mest mulig kunnskap, så er det bare å bite tennene sammen og TRÅ TIL et år til!! ;o))


    Jeg har under tiden fått erfare at enkelte synes det kan være vanskelig å vite hva som er mettet fett/transfett (det usunne fettet) og hva som er umettet/enumettet/flerumettet fett (det sunne)

    Så derfor har jeg laget 2 enkle huskeregler til dere ;o)


    • Mettet fett/usunt fett stivner og blir hardt i kjøleskapet - finnes i margarin, meierismør og animalsk fett


    • Umettet fett/sunt fett holder seg mykt/flytende - finnes i flytende margarin, planteoljer og plantesmør

    Ble det LITT enklere? :o))

    fredag 30. oktober 2009

    Halloween.. uuuuuæææÆÆ!! ;o))



    Skal du feire Halloween i helgen, og bruke gresskar så IKKE kast innholdet! ;o) Dette kan du benytte til å lage en kjempegod purè som tilbehør til kjøtt m.m. :o)

    Ingredienser:

    1 kg gresskar 
    salt og pepper etter smak
    50 g smør
    4 ss knust kavring
    ½ ts malt muskat
    3 ss matfløte

    Fremgangsmåte:

    Del kjøttet i små biter. Kok fruktkjøttet i lettsaltet vann ca. 10 min. Mos gresskarkjøttet til fin pure. Smelt halvparten av smøret i en panne og surr kavringen til den er sprø og gyllen. 

    Kok opp pureen og la den trekke på svak varme slik at noe kraft fordamper og mosen blir passe tykk. Tilsett resten av smøret og kok videre under omrøring. Smak til med salt og pepper. Rør inn knust kavring og fløte like før servering.

    Mmmm.... Yammi!!! ;o))


    Og HUSK godteri folkens!! For når "spøkelsene" står på dørterskelen og tigger godteri, bør du helst ha noe å tilby, for dersom ikke.....  uuuuuæææÆÆÆÆÆ!!! :o/

    Visste du at..


    ... blodårene påvirkes av hvordan du har det, og blir mer eller mindre fleksible alt etter som? :o)
    Det er allerede en kjent sak at stress får kroppen til å sende ut hormoner som trekker blodårene sammen.
    Ei skikkelig latterkule har faktisk motsatt effekt! :o))
    Hvordan latteren klarer å utvide årene der inne kroppen er imidlertid fortsatt et mysterium. Forskerne lurer på om det skyldes at skrattingen kan frigjøre endorfiner, eller om løsningen ligger i stoffet nitrogenoksid som kan få deler av blodåreveggen til å slappe av.

    Selv om forklaringen på fenomenet er en smule i det blå, har forskerne ingen betenkeligheter med å anbefale et kvarters knegging om dagen ;o))
    Så... kanskje lurt å velge komi fremfor skrekk i helgen om du skal se film ;o)
    Min film-anbefaling: A fish called Wanda :o))





    torsdag 22. oktober 2009

    Visste du at...


    ... de fleste mennesker, inkl. DU, kan skille mellom gode og dårlige viner? :o)  

    Selv om du ikke vet all verden om vin, vet du antagelig mer enn du tror ;o) Du vet helt sikkert hvilke viner du liker og ikke liker? Det som kanskje kan være vanskelig er å forklare eksakt HVORFOR en vin er god eller dårlig.

    Hemmeligheten finnes inne i flasken!! ;o)

    • Utseende/fargen på vinen -  hold glasset mot lyset for å vurdere. 
    • Aromaen i nesen/ganen  -  roter glasset, forsiktig, for å frigjøre duftene, før deretter glasset tett opp til nesen og lukt gjentatte ganger.  
    • Smaken/ettersmaken  -  behold vinen i munnen noen sekunder før du svelger, og la den rotere slik at alle smaksansene blir berørt: salt (ytterst på tungespissen), surt (langt bak på sidene av tungen), søtt (midt på tungen) og bittert (lengst bak i ganen). Registrer disse smakene etter du har svelget, for å finne ut om en av smakene dominerer eller om alle er i balanse (en "rund" vin).

    En detaljert vurdering av disse faktorene vil gi deg mer enn nok informasjon til å kunne gi en skjønnsmessig vurdering av vinen. Å kunne vurdere vin på denne måten vil også gi deg mer VINGLEDE :o)) 

    Etter litt øvelse vil du kunne vurdere om vinen er for ung, om den er drikkeklar eller om den har passert toppen. Du vil også finne det lettere å velge vin som passer til dine favorittretter :o)

    Ved å notere dine inntrykk fra forskjellige viner du smaker, vil du etterhvert ha et verdifult referansegrunnlag for dine fremtidige valg av viner :o) Lykke til! ;o) 

    GOD HELG! :o)

    tirsdag 20. oktober 2009

    Visste du at....


    ... det å motta eller gi et SMIL gjør noe med oss? :o) 

    Følelsen skyldes blant annet kroppens eget «lykkehormon», endorfiner. På samme måte som morfin, virker endorfiner på såkalte reseptorer i hjernen. Resultatet gir økt velvære og demper følelsen av smerte.

    Dersom du smiler til en fremmed forbipasserende på gaten, vil du mest sannsynlig få et smil tilbake :o) Ikke bare har du gledet et annet menneske men du vil selv kjenne glede ved å ha gledet en annen som også har gledet deg :o)) PRØV!! ;o)


    søndag 18. oktober 2009


    Fårikål hører høsten til, og det beste med en slik middag er at den nesten lager seg selv, slik at man kan benytte en fin søndag til andre gjøremål enn å stå ved grytene ;o)

    Selv bruker jeg lam som inneholder mindre fett, og masse pepper :o)

    Visste du at pepper også har helsebringende egenskaper? Inntatt som krydder bidrar pepper til å øke både svetteutsondring og urineringen, og hjelper dermed til å dempe feber og fjerne giftstoffer. Videre stimulerer pepper smaksløkene og utskillelsen av fordøyelsesvæsker, noe som bedrer appetitten og styrker fordøyelsessystemet generelt. 

    1 kg lammekjøtt 
    1 kg hodekål 
    1 krydderpose hel pepper 
    2 ts salt 
    3 dl vann

    Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte, strø salt og pepper mellom lagene (pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder). Hell på vann og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt, ca. 3 timer.

    GOD SØNDAG! :o))

    torsdag 15. oktober 2009

    Visste du at.....


    • Kroppen vår er en unik "maskin" som krever en type "bensin" der blandingsforholdet bør utgjøre ca. 55% karbohydrater, ca. 30% fett (hvorav kun 10% mettet fett/animalsk fett) og ca. 15% proteiner?
    • At vitaminer er nødvendige for normale fysiologiske og biologiske prosesser i
      kroppen, og som kroppen ikke produsere selv men må tilføres gjennom maten?
    • Omega-3 fettsyrer fra fisk er viktige for hud, syn, hjerne, muskler og ledd, og at de har en blodtynnende effekt, som er gunstig for mennesker med hjerte-karsykdommer?