Velkommen til Eden Lifestyle

En livsstilsblogg med gode tips og råd der sunt kosthold, fysisk aktivitet og mentalt velvære er noen av "ingrediensene"

Det er viktig at vi mennesker tar godt vare på oss selv både fysisk, psykisk og sosialt slik at vi får en god hverdag og et godt liv

GOD helse ER en livsstil :-)

fredag 24. september 2010

Visste du at....

Vår smakfulle men undervurderte brokkoli inneholder en antioksidant ved navn Sulforaphane som blokkerer de enzymene som forårsaker ødeleggelse/nedbrytning av leddene ved Artrose (slitasjegikt)?

Les forskningsresultatet her:
http://www.uea.ac.uk/mac/comm/media/press/2010/sept/homepagenews/broccoliarthritis  

Nå har vi altså enda en god grunn til å spise brokkoli, da denne antioksidanten ikke bare hemmer videreutvikling av en allerede fremtreden artrose, men virker også forebyggende og da mtp mennesker som trener mye eller utsetter kroppen for hard belastning ved tungt arbeid o.l. 

Så hva med en kjempegod, men veldig enkel brokkoliform i kveld? ;-)

Dette er en av mine egne fredags-favoritter som jeg gjerne vil dele med dere:

Ingredienser:
  
1 stor frisk brokkoli
5 dl lettmelk
5 egg
salt og pepper (1/2 ts. av hver - eller smak til)
Urter som timian, oregano og basilikum (bruk det du har - ca. 1/2-1 ts.)
1 pk. kokt skinke (evt. annet magert kjøtt)
Ost om ønskelig 

Fremgangsmåte:

Skjær stilken i biter og del brokkolien i små buketter. Kok dem ca. 5 minutter i lettsaltet vann.
Sil kokevannet godt av, og legg de i en smurt ildfast form (evt. bruk stekefolie om du vil unngå fett)
Visp sammen melk + egg, og tilsett litt salt, pepper og oregano. Hell blandingen over
brokkolien i formen. Kutt skinkeskivene i biter og legg dem utover på toppen. Strø litt raspet ost over om ønskelig.

Formen settes på midtrillen i ovnen og stekes på  225 ºC  i ca. 15 minutter.

Serveres med grove rundstykker :-)

Ha en KOS fredagskveld og helg!  

torsdag 13. mai 2010

Ned i vekt FØR sommeren???

"Plutselig" er det sommer igjen, og mange har selvsagt tenkt på det helt siden i fjor.. at.. "Neste sommer vil jeg være slank/slankere!" ;o) Men vi har da god tid, det er da et helt år til neste sommer?



Vel... så skjer det samme som skjer hvert år i mai måned... Vi pakker frem sommertøyet, og wops! Av en eller annen grunn har de "krympet" i boden under vinterhalvåret! Eller....?? Nei..., de har nok ikke det ;o)

Deretter begynner vi, febrilsk og med høyt stressnivå, å lete etter gode tips for "superspeed-slanking".. Vi har jo kun 2-4 uker på oss før vi skal inn i bikinien og ut på stranden!! HJELP!! :o/

Jeg møter noen av disse hvert år og hver dag på denne tiden.. Noen prøver seg på en lavkarbo-diett, andre benytter fett-dietten, babymat-dietten, eple-dietten, div. milkshake-dietter osv. osv. Og det forundelige er at man hvert år prøver seg på den samme dietten som ikke virket i fjor, eller som virket der og da men førte til vektøkning så snart man var ferdig med kuren :o/

La oss være litt realistiske.. INGENTING kommer av seg selv! Det finnes INGEN lettvinte og lynraske løsninger! Og i enkelte tilfeller må man til med en livsstilendring.. "Rom ble ikke bygget på en dag" og det blir ikke vi mennesker heller ;o)

Men.. vektreduksjon ER faktisk så enkelt som å tilføre kroppen litt mindre energi/kcal enn hva den forbruker i løpet av et døgn :o) Når det er sagt er det også viktig å sørge for at man får i seg de viktige næringsstoffene i en slik vektreduksjonsfase. Og dersom man i tillegg øker den fysiske aktiviteten, vil man oppleve ytterligere vektreduksjon samt økt helsegevinst.

Man trenger ikke gjøre det vanskeligere enn det faktisk er, og med SMÅ GREP over lengre tid vil man ikke bare gå ned i vekt, men samtidig unngå tap av viktige næringsstoffer, muskelmasse og ikke minst kunne beholde den vekten man ønsker og forbli der :o)

Noen tips:
  • Bytt ut de fete matvarene med magrere alternativer - f.eks karbonadedeig (gjerne av kylling/kalkun) fremfor kjøttdeig, flytende margarin (planteoljer) fremfor hardt margarin (mettet animalsk fett), ekstra lett melk fremfor hel- og lettmelk, mager ost fremfor vellagret osv.
  • Spis mye fiber - grovt brød/knekkebrød, fiberrik kornblanding/musli og mye grønnsaker (variert)
  • Lær deg kostberegningsprogrammet Mat på Data som du finner på Matportalen.no (nedlastning er gratis) for lettere å kunne finne ut hvor mye kcal og næringsstoffer hvert måltid inneholder osv.
  • Spis FØR du går i butikken for å handle mat ;o)
  • Øk din fysiske aktivitet - ved å velge trappen fremfor heisen og rulletrappen, gå/sykle hele eller deler av veien til jobb/skole, gå en kveldstur på min. 30 minutter osv.
Man trenger altså ikke å gå for dyre og "vanskelige" dietter, eller trene ved dyre helsestudioer for å oppnå vektreduksjon og bedre helse :o))

Om dere likevel føler dette blir vanskelig, så ta kontakt med meg eller en annen ernæringsfysiolog der du bor og få hjelp til valg av sunnere og magrere matvarer/retter, bergning av energiforbruk m.m.

Det ER mulig å endre livsstil uten å måtte føle at man forsaker ALT av livets goder :o)) Og husk! det beste resultatet oppnår du ved en vekreduskjon på 1-3 kg pr.mnd. :o)



Blogglisten




tirsdag 11. mai 2010

Blogg-kurs!


Jeg synes, som sikkert mange andre, at det er vanskelig å sette seg skikkelig inn i denne bloggingen da det meste av veiledningen fra Google er på engelsk...


Imidlertid fant jeg et meget bra GRATIS blogg-kurs på NORSK, som jeg vil dele med dere :o))


Kopier linken http://www.gratisbloggkurs.no til nettleseren, eller klikk deg inn direkte fra overskriften (markert i grønt over) :o))


Her er det mange GODE tips, som gjør det enkelt å blogge! :o) Lykke til! :o)

... 

lørdag 17. april 2010

Visste du at...

SOLEN er den aller beste kilden til vitamin D i sin naturlige form? :o))

Nå er våren i anmars og vi kan igjen begynne å fylle på med dette vitaminet som er så viktig for oss, men som vi ofte får for lite av i vinterhalvåret.

Vitamin D i sin naturlige form forekommer heller ikke i så mange matvarer bortsett fra i fet fisk. Tran, margarin, ekstra lett melk og enkelte andre matvarer er beriket med vitaminet, dvs. kjemisk fremstilt vitamin D som blir tilsatt matvaren. Slike matvarer og/eller vitamin D i form av kosttilskudd er spesielt gunstig (i vinterhalvåret) for kvinner fra 50 års alder mht. å forebygge og forhindre utvikling av osteoporose (benskjørhet).

Vitamin D er et fettløselig vitamin som lagres i lever, og bør derfor ikke tilføres i altfor store doser i form av kosttilskudd. Anbefalt dagsdose for voksne er 7 mikrogram, for barn og eldre 10 mikrogram.

Vitamin D er forløperen til et steroidhormon som har som oppgave å regulere mengden kalsium i blodet ved å sørge for riktig opptak fra tarmen og styre hvor mye kalsium som skilles ut i urinen. For å hindre avkalkning av skjelettet må kroppen tilføres nok kalsium og fosfat, og vitamin D er altså viktig for å øke opptaket av disse stoffene. I tillegg regulerer vitamin D-hormonet celledeling i en rekke vev, blant annet hud og immunsystem.

Heldigvis trenger vi bare litt sol for å få nok vitamin D, men et minimun bør være 10-20 min. bestråling på hender og ansikt uten solfaktor. Store soldoser derimot, slike som gjør oss solbrente, bryter faktisk ned D-vitaminet de små dosene har laget, før det er transportert fra huden til indre, vitale organer (lever og deretter nyrer), så derfor er det viktig å smøre huden med beskyttende solkrem dersom man ønsker å sole seg mer enn de 10-20 minuttene som skal til for å danne dagsdosen av vitamin D i huden.

Så nyyyyt og utnytt solen mens den er her de neste månedene mine venner! :o) Men husk.. ALT med måte.. inklusive solen ;o))

torsdag 11. mars 2010

Anonym skrev...


Kjære Rita!

Hvordan er det med rødvin, er det ikke sånn at det er sunt?

Hilsen Bente og Toril ;)

11. mars 2010 10.32



Rita svarer:



Hei Bente og Toril :o)

Rødvin inneholder sterke antioksidanter, som i seg selv bidrar til et styrket immunforsvar. Det viser seg faktisk at chilensk vin har et høyere innhold av disse antioksidantene en annen vin :o) Dette kan skyldes flere faktorer som druesort og vekstklima.

Rødvin har derfor blitt fremstilt som "hjertegodt" fordi det øker mengden av det "sunne" kolesterolet HDL. Men samtidig øker alkoholen i rødvinen mengden av triglyserider i blodet, dette er fettstoffer som lett avleires i blodårene.

Men jeg kan trøste dere med at inntil ett glass rødvin om dagen for kvinner ikke øker sykdomsrisikoen :o) ... Men reduserer den heller ikke dessverre iflg nyere forskning ;o)

Det er mange delte meninger om vin, men igjen så mener jeg det er MENGDEN og IKKE selve vinen eller annet som er skadelig ;o)

Uansett.., det ER viktig å kunne tillate seg litt kos av og til :o) Det å nyte et glass smakfullt rødvin f.eks. i hyggelig selskap gir i hvertfall en mental helsegevinst om ikke fysisk :o))

Ha en flott dag! :o)


fredag 26. februar 2010

Et leserspørsmål:


Anonym skrev...

Hvorfor er det sunnere å spise mørk sjokolade enn lys sjokolade? Er det helt greit å spise kokesjokolade? Er takknemlig for svar!



Rita svarer...

Sjokoladen i seg selv er faktisk sunn, da denne er laget av kakaoplantens frø som inneholder sterke antioksidanter :o)

Det som gjør sjokoladen usunn er det usunne fettet.. En 40-grams lys sjokolade inneholder nemlig omtrent åtte gram med usunt, mettet fett! (og så har vi tilsatt sukker i tillegg selvsagt)

Jo mørkere og mer konsentrert sjokoladen er, jo mindre mettet fett er det i den :o)

Og JA, du kan trygt kose deg med litt kokesjokolade eller annen mørk sjokolade av og til :o))

Men husk: Det er ikke selve sjokoladen eller kakestykket m.m. som er skadelig.., det er MENGDEN! ;o)


tirsdag 23. februar 2010

Ta vare på huden i kulden...


Sheabutter


Skal du på en lengre skitur eller være ute i kulden over lengre tid, bør du smøre huden med fett og IKKE vannbaserte hudkremer!
Sheabutter er rent fett som beskytter mot uttørring, frostskader og sprukken hud. Og huden holder seg utrolig smidig og myk :o) 
Selv bruker jeg og anbefaler Yemam Sheabutter som inneholder et naturlig E-vitamin. Et økologisk Afrikansk produkt som kan brukes av alle, både barn, voksne og personer med hudallergier eller sensitiv hud :o) 
Selv er jeg veldig sensitiv for kremer, men denne tåler jeg :o) En super vinter-hudkrem!! Og kjempefin for små barn som er ute hver dag i lengre perioder :o)

Fåes kjøpt i helsekost eller på nett ;o)



PROBIOTIKA



Våre gode venner Acidophilus og Bifidus 


Hva er probiotika?

 

Probiotika er en spesiell type levende tarmbakterier, vanligvis melkesyrebakterier, som er en naturlig del av tarmene våre. Ved å tilføre ekstra av disse bakteriene via tilskudd eller mat som har disse tilsatt kan man styrke tarmens helse og immunforsvar. Mat som er tilsatt probiotika er såkalt functional foods.



Hvem trenger probiotika?


Tarmens bakterieflora er ømfintelig og kan forandre seg raskt for eksempel etter en antibiotikakur, etter omgangssyke, matforgiftning eller ved ”sydenmage” etter å ha vært utsatt for fremmede bakterier.

Det er også forskning som tyder på at stress, uregelmessige måltider og for lite fiber, fører til en dårligere tarmflora som igjen kan føre til diaré, forstoppelse, luftplager eller magesmerter. Det er studier som viser at barnehagebarn som tar probiotikatilskudd har mindre med mage-tarmproblemer.

Det kan tyde på at probiotika også kan virke forebyggende. Man trenger derfor ikke å ha noen symptomer for at man skal ha nytte av det. For noen med colon irritable og laktoseintoleranse kan også probiotika også ha en positiv effekt.



Hvilke matvarer inneholder probiotika?


I Norge er det fremdeles et begrenset utvalg av produkter med probiotika. Det er forskjellige stammer med bakterier som har litt forskjellig virkning på tarmen.

Det er forsket mest på den såkalte LGG® (Lactobacillus rhamnosus GG) bakterien som finnes i Biola melk og -yogurt. I Cultura finnes Lactobacillus acidophilus og Bifidobacterium lactis, mens i Actimel drikkeyogurt finnes den en stamme som heter Lactobacillus casei defensis og i Activia yoghurt; Bifidobacterium animalis DN-173 010.

Det viktigste når man skal velge å bruke probiotika, er at man tar litt hver dag. Både Actimel, Activia og noen av Biolaproduktene kommer i praktiske, små porsjonspakninger som er klare til bruk.

søndag 21. februar 2010

Dagens middag :o)


Rita`s selvkomponerte chiligryte - en sunn, mettende og smakfull rett


Dette trenger du:


5-600 g kvernet kjøtt eller karbonadedeig

2 dl black eye bønner (eller andre mellomstore/store bønner)

2 dl adzukibønner (evt. andre små bønner eller linser) 

2 mellomstore gule løk

1 rød- og 1 grønn paprika

1 liten boks maiskorn

1/2 pose champignon

1-2 røde chili

2 ts knust hvitløk

3 bokser knuste tomater eller tilsv. mengde hakkede ferske tomater

2 ss tomatpure (kan sløyfes)

Rosmarin (etter smak)

Timian (etter smak)

Salt og pepper (etter smak)

LITT sukker (etter smak/kan sløyfes)


Fremgangsmåte:


  1. Bønner legges i vann kvelden før. Siles og skylles etter 8-9 timer, og kokes i nytt vann ca. 20 min. Siles og avkjøles. Oppbevares i en bolle med lokk.
  2. Bruk en stor kjele, og ha i hakkede tomater/knuste tomater på boks sammen med tomatpure som en basis.
  3. Kvernet kjøtt/karbonadedeig stekes sammen med kuttet champignon- og chili, og tilføres tomatsausen i kjelen.
  4. Strimle parika og løk, og ha dette direkte i gryten.
  5. Ha i hvitløk, rosmarin, timian, salt og pepper.
  6. La gryteretten koke en halvtime for å få frem smaken fra rosmarin, timian, chili, paprika og løken. Smak på ny og tilfør (om nødvendig) ekstra krydder/salt og pepper. Smak til med LITT sukker om retten er for syrlig.
  7. Ha tilslutt i maiskorn og bønner. La retten surre 10-15 min. under lokk.


Retten serveres med grove rundstykker.

 

Bon apetit! ;o)




tirsdag 2. februar 2010

Nytt år og nye muligheter ;o)


Nå er det lenge siden det ble skrevet noe her, men det vil bli hyppigere innlegg på sikt ;o)

De siste måneder har gått med til studier, så det er årsaken til at det har vært litt "kjedelig" her på Eden Lifestyle ;o)

Men.. skal man bli en dyktig Ernæringsfysiolog må man tilegne seg mest mulig kunnskap, så er det bare å bite tennene sammen og TRÅ TIL et år til!! ;o))


Jeg har under tiden fått erfare at enkelte synes det kan være vanskelig å vite hva som er mettet fett/transfett (det usunne fettet) og hva som er umettet/enumettet/flerumettet fett (det sunne)

Så derfor har jeg laget 2 enkle huskeregler til dere ;o)


  • Mettet fett/usunt fett stivner og blir hardt i kjøleskapet - finnes i margarin, meierismør og animalsk fett


  • Umettet fett/sunt fett holder seg mykt/flytende - finnes i flytende margarin, planteoljer og plantesmør

Ble det LITT enklere? :o))

fredag 30. oktober 2009

Halloween.. uuuuuæææÆÆ!! ;o))



Skal du feire Halloween i helgen, og bruke gresskar så IKKE kast innholdet! ;o) Dette kan du benytte til å lage en kjempegod purè som tilbehør til kjøtt m.m. :o)

Ingredienser:

1 kg gresskar 
salt og pepper etter smak
50 g smør
4 ss knust kavring
½ ts malt muskat
3 ss matfløte

Fremgangsmåte:

Del kjøttet i små biter. Kok fruktkjøttet i lettsaltet vann ca. 10 min. Mos gresskarkjøttet til fin pure. Smelt halvparten av smøret i en panne og surr kavringen til den er sprø og gyllen. 

Kok opp pureen og la den trekke på svak varme slik at noe kraft fordamper og mosen blir passe tykk. Tilsett resten av smøret og kok videre under omrøring. Smak til med salt og pepper. Rør inn knust kavring og fløte like før servering.

Mmmm.... Yammi!!! ;o))


Og HUSK godteri folkens!! For når "spøkelsene" står på dørterskelen og tigger godteri, bør du helst ha noe å tilby, for dersom ikke.....  uuuuuæææÆÆÆÆÆ!!! :o/

Visste du at..


... blodårene påvirkes av hvordan du har det, og blir mer eller mindre fleksible alt etter som? :o)
Det er allerede en kjent sak at stress får kroppen til å sende ut hormoner som trekker blodårene sammen.
Ei skikkelig latterkule har faktisk motsatt effekt! :o))
Hvordan latteren klarer å utvide årene der inne kroppen er imidlertid fortsatt et mysterium. Forskerne lurer på om det skyldes at skrattingen kan frigjøre endorfiner, eller om løsningen ligger i stoffet nitrogenoksid som kan få deler av blodåreveggen til å slappe av.

Selv om forklaringen på fenomenet er en smule i det blå, har forskerne ingen betenkeligheter med å anbefale et kvarters knegging om dagen ;o))
Så... kanskje lurt å velge komi fremfor skrekk i helgen om du skal se film ;o)
Min film-anbefaling: A fish called Wanda :o))





torsdag 22. oktober 2009

Visste du at...


... de fleste mennesker, inkl. DU, kan skille mellom gode og dårlige viner? :o)  

Selv om du ikke vet all verden om vin, vet du antagelig mer enn du tror ;o) Du vet helt sikkert hvilke viner du liker og ikke liker? Det som kanskje kan være vanskelig er å forklare eksakt HVORFOR en vin er god eller dårlig.

Hemmeligheten finnes inne i flasken!! ;o)

  • Utseende/fargen på vinen -  hold glasset mot lyset for å vurdere. 
  • Aromaen i nesen/ganen  -  roter glasset, forsiktig, for å frigjøre duftene, før deretter glasset tett opp til nesen og lukt gjentatte ganger.  
  • Smaken/ettersmaken  -  behold vinen i munnen noen sekunder før du svelger, og la den rotere slik at alle smaksansene blir berørt: salt (ytterst på tungespissen), surt (langt bak på sidene av tungen), søtt (midt på tungen) og bittert (lengst bak i ganen). Registrer disse smakene etter du har svelget, for å finne ut om en av smakene dominerer eller om alle er i balanse (en "rund" vin).

En detaljert vurdering av disse faktorene vil gi deg mer enn nok informasjon til å kunne gi en skjønnsmessig vurdering av vinen. Å kunne vurdere vin på denne måten vil også gi deg mer VINGLEDE :o)) 

Etter litt øvelse vil du kunne vurdere om vinen er for ung, om den er drikkeklar eller om den har passert toppen. Du vil også finne det lettere å velge vin som passer til dine favorittretter :o)

Ved å notere dine inntrykk fra forskjellige viner du smaker, vil du etterhvert ha et verdifult referansegrunnlag for dine fremtidige valg av viner :o) Lykke til! ;o) 

GOD HELG! :o)

tirsdag 20. oktober 2009

Visste du at....


... det å motta eller gi et SMIL gjør noe med oss? :o) 

Følelsen skyldes blant annet kroppens eget «lykkehormon», endorfiner. På samme måte som morfin, virker endorfiner på såkalte reseptorer i hjernen. Resultatet gir økt velvære og demper følelsen av smerte.

Dersom du smiler til en fremmed forbipasserende på gaten, vil du mest sannsynlig få et smil tilbake :o) Ikke bare har du gledet et annet menneske men du vil selv kjenne glede ved å ha gledet en annen som også har gledet deg :o)) PRØV!! ;o)


søndag 18. oktober 2009


Fårikål hører høsten til, og det beste med en slik middag er at den nesten lager seg selv, slik at man kan benytte en fin søndag til andre gjøremål enn å stå ved grytene ;o)

Selv bruker jeg lam som inneholder mindre fett, og masse pepper :o)

Visste du at pepper også har helsebringende egenskaper? Inntatt som krydder bidrar pepper til å øke både svetteutsondring og urineringen, og hjelper dermed til å dempe feber og fjerne giftstoffer. Videre stimulerer pepper smaksløkene og utskillelsen av fordøyelsesvæsker, noe som bedrer appetitten og styrker fordøyelsessystemet generelt. 

1 kg lammekjøtt 
1 kg hodekål 
1 krydderpose hel pepper 
2 ts salt 
3 dl vann

Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte, strø salt og pepper mellom lagene (pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder). Hell på vann og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt, ca. 3 timer.

GOD SØNDAG! :o))

torsdag 15. oktober 2009

Visste du at.....


  • Kroppen vår er en unik "maskin" som krever en type "bensin" der blandingsforholdet bør utgjøre ca. 55% karbohydrater, ca. 30% fett (hvorav kun 10% mettet fett/animalsk fett) og ca. 15% proteiner?
  • At vitaminer er nødvendige for normale fysiologiske og biologiske prosesser i
    kroppen, og som kroppen ikke produsere selv men må tilføres gjennom maten?
  • Omega-3 fettsyrer fra fisk er viktige for hud, syn, hjerne, muskler og ledd, og at de har en blodtynnende effekt, som er gunstig for mennesker med hjerte-karsykdommer?